Balears registra 94 denúncies per violència de gènere per cada 10.000 dones el 2018

Publicado 27/11/2019 17:44:37CET
La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas.
La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas. - AYUNTAMIENTO DE PALMA - Archivo

   L'arxipèlag balear és la segona comunitat amb la taxa més elevada de l'Estat, després de Múrcia

   PALMA DE MALLORCA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

   Balears ha registrat 94 denúncies per violència de gènere per cada 10.000 dones durant el 2018, la qual cosa la situa com la segona comunitat autònoma amb la taxa més elevada de l'Estat, després de Múrcia, que registra 111,73 denúncies per cada 10.000 dones.

   Així ho ha anunciat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, en una roda de premsa on ha presentat les dades de l'Observatori de Violència de Gènere.

   L'any passat, en el partit judicial de Palma --que inclou diversos municipis-- es van interposar 3.497 denúncies de violència de gènere. El servei d'atenció a la violència de gènere de Cort va tractar 476 expedients, mentre que des de gener a setembre de 2019, són ja 480 els casos atesos pel servei municipal.

    Vivas ha posat l'èmfasi en què aquestes dades solament tenen en compte les dones que han sofert violència per part de parelles o ex-parelles, i no tenen en compte "altres tipus de violència contra les dones", per la qual cosa des de l'àrea de Cort han anunciat que de cara a l'any que ve s'està estudiant obrir els programes d'atenció a tots els tipus de violència contra les dones.

    "Des de l'Ajuntament farem un esforç per incloure totes les violències contra les dones. Serà una gran tasca d'esforç i sóc conscient que els estic donant un treball extra als tècnics", ha dit Vives, que ha afegit que l'objectiu serà "poder oferir dades reals" sobre la violència contra la dona.

   L'Ajuntament de Palma compta amb tres programes d'atenció a la violència. Es tracta d'un programa d'atenció a víctimes de violència de gènere, un programa d'atenció a fills i filles de víctimes, així com un programa d'atenció a persones agressores.

L'AJUNTAMENT DE PALMA ATÉN PROP DE 1.000 PERSONES EL 2018 ENTRE DONES, NENS I AGRESSORS

   En total, els serveis municipals de Cort van atendre a 973 persones, 450 d'elles, per primera vegada. Cal destacar que respecte a l'any passat el nombre d'expedients disminueix, mentre que el nombre total de persones descendeix. Això és, ha dit el tècnic de l'àrea Toni Colom, per un canvi en la gestió dels expedients.

   El tècnic, que té una llarga trajectòria en el servei, ha explicat que l'objectiu és l'atenció social a les víctimes oferint informació, orientació i assessorament. També es dóna acompanyament personalitzat per realitzar gestions i un servei de teleasistencia.

   En concret, Colom ha dit que el 77% de les dones que s'atenen són solteres i que ja no viuen amb el seu agressor. Després d'utilitzar el servei, una de cada quatre dones surt amb treball, segons els càlculs de Cort.

   Respecte al programa d'atenció a fills i filles de dones, Colom ha destacat que el 48% dels nens tenen entre nou i 13 anys i que la majoria de les mares, amb una mitjana de 41 anys, ja no viuen amb el seu agressor. "En el 42 per cent dels expedients s'arriba als objectius", ha celebrat el tècnic.

   En el programa per a persones agressores de l'Ajuntament de Palma s'han fet 167 intervencions. En ell, es treballa per a la identificació de violència i el control d'emocions, especialment la ira, que és el desencadenant del maltractament, segons Colom. El 87% de persones ateses en aquest programa són espanyoles, un fet que desmenteix "que els agressors són immigrants", ha dit el tècnic.

   Per la seva banda, el servei d'acolliment va registrar el 2018 un augment del 47% en els expedients, no obstant això, van disminuir les pernoctacions. "El 40% es queda menys d'una setmana", ha lamentat Colom, que ha afegit que una de cada tres dones surt amb treball després de l'acollida.

   Respecte al programa de la Policia Local per a les víctimes, des de Cort han anunciat que s'ha atès a 228 persones el 2018, i en les tasques de prevenció, s'han realitzat fins a 243 tallers.

   Finalment, Sonia Vivas ha anunciat que les dades donades a conèixer pel Consistori demostren que "es compleix amb el 100% dels indicadors de compromisos" per a l'eradicació de la violència de gènere i ha dit que els temps d'espera entre la demanda i l'atenció no supera mai els tres dies hàbils, i que les valoracions terapèutiques no triguen més de 15 dies.

   "Els indicadors superen els ítems fixats", ha afegit, ja que més del 95% de les demandes d'auxili al 092 s'atenen abans dels nou minuts, i que el 99,4% de les assistències psicològiques de crisis s'atenen abans de 30 minuts.

Contador