Blanco compareixerà al Congrés per explicar les causes de l'apagada de la T4 a Barajas

Actualizado: miércoles, 19 agosto 2009 20:55

L'empresa mallorquina Sampol Enginyeria i Obres s'encarrega de produir l'electricitat a la T4 a partir del gas natural


CADIS/PALMA DE MALLORCA, 19 Ago. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Foment, José Blanco, ha anunciat avui que ell mateix ha solucionat la seva compareixença al Parlament per informar sobre les causes de l'apagada de la T4 de l'aeroport de Madrid-Barajas, que el Ministeri està investigant perquè "no torni a succeir".

Concretament, l'empresa mallorquina Sampol Enginyeria i Obres és l'encarregada de produir a la T4 de manera simultània fred, calor i electricitat a partir de gas natural, després de construir una planta de cogeneració innovadora a tot l'Estat.

En declaracions als periodistes a Cadis, Blanco va reiterar que l'apagada de dissabte passat a la terminal "no ha estat una situació greu", tot i que sí ha considerat "preocupant que un terminal recent inaugurada present aquestes errades".

En aquest sentit, ha indicat que el Ministeri està investigant el que ha passat amb la intenció d'oferir "una resposta eficaç" i que "no torni a succeir" un incident d'aquestes característiques.

La citada apagada va deixar el dissabte passat la T4 a les fosques durant més d'una hora a causa d'una avaria a un transformador elèctric. A més, no van funcionar les escales elèctriques, els ascensors, els ordinadors, les portes antiretorn, el Sistema Automatitzat de Tractament d'Equipatges i el tren automàtic de transport de viatgers entre l'edifici principal i el satèl·lit de la T4, entre d'altres.

Concretament, el sistema d'electricitat gestionat per Sampol ha estat inaugurat el 2006 i està basat en sis grups generadors amb motors alternatius de combustible dual, gas natural/gasoil, que porten associats un grup frigorífic d'absorció i una caldera de recuperació de calor de gasos d'escapament, fet que permet obtenir aigua calenta, vapor i electricitat a través del gas natural.

Durant una visita amb els mitjans de comunicació feta el passat 17 de juny, el director de la planta de cogeneració de la T4, Pedro Manuel Roldán, ha remarcat que aquest sistema garanteix que en el cas que hagués un cort en el subministrament d'electricitat, "no hauria interrupció de la llum, ni del fred o la calor" en la T4 de Madrid-Barajas.

A través d'aquesta planta, en què treballen 20 persones, entre operadors, caps de torn, enginyers i personal de manteniment, es garanteix a la T4 el subministrament d'energia elèctrica i tèrmica que necessita aquest terminal perquè funcioni en condicions normals, de manera que proporciona fred i calor a les diferents instal·lacions i assegura la demanda d'energia elèctrica d'emergència en el cas que es produís una errada al sistema elèctric exterior.

A més, en els moments en els quals genera un excedent d'energia, subministra electricitat a la xarxa general d'Unión Fenosa, mentre que en el cas que la T4 requereixi més energia que l'obtinguda a través de la planta de cogeneració, Unión Fenosa s'encarrega de subministrar-la, situació que només es dóna a determinades hores puntes del dia.

LA MILLOR OFERTA TÈCNICA

AENA va adjudicar AENA la construcció, explotació i manteniment d'aquesta infraestructura a Sampol, perquè considera que la seva oferta tècnica era superior respecte a les altres empreses de subministrament elèctric que es van presentar al concurs, entre les quals es trobaven Iberdrola, Unión Fenosa o Galp-Gamesa.

Sampol, empresa mallorquina fundada en 1934 per participar en el procés d'industrialització de Balears al camp de la instal·lació i manteniment d'equipament industrial, ha participat en les obres d'altres grans infraestructures com la primera línia del metro de Palma.

Alhora, s'ha encarregat de l'electrificació de la primera línia de metro de Santo Domingo (República Dominicana) i el passat 17 de juny va signar l'ampliació d'aquesta infraestructura a mitjà o llarg termini. Aquesta empresa mallorquina ja ha establert instal·lacions per a una àmplia gamma de clients, entre els quals hi ha les cadenes hoteleres Hilton, Gran Melià, Barceló i Riu, que operen a països com Bèlgica, Itàlia, Jamaica, Mèxic, Panamà i República Dominicana.