Publicado 30/12/2019 11:58CET

La central tèrmica d'Es Murterar tanca les seves dues unitats més contaminants

Central trmica d'És Murterar
Central trmica d'És Murterar - EUROPA PRESS - Archivo

   El Govern assegura que la clausura d'aquestes unitats no afectar el subministrament elctric de Mallorca

   PALMA DE MALLORCA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

   Les unitats un i dos de la central trmica d'Es Murterar (Alcúdia), les més contaminants, han cessat aquest dilluns la seva activitat, segons han informat des del Govern, que ha explicat també que aix no afectar el subministrament energtic de Mallorca.

   Segons han explicat des de la Conselleria de Transició Energtica i Sectors Productius, el tancament es realitza sobre la base de l'acord adquirit entre el Govern, el Govern central i Endesa, el febrer de 2019. Amb aix, arrenca el procés de descarbonització de Balears.

   La Conselleria explica que aquest procés ha de culminar abans de 2050, quan l'energia produda a la comunitat autnoma sigui cent per cent neta, segons estableix la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climtic i transició energtica.

   A partir d'ara i fins al mes d'agost de 2021, els grups que queden operatius a Es Murterar només podran funcionar un mxim de 1.500 hores a l'any.

   Després, aquest cmput d'hores quedar redut a 500 hores anuals fins al tancament definitiu de la central. Aix ser fins que entri en funcionament el segon enlla entre Mallorca i la Península, que s'espera que s'aprovi a la planificació energtica 2021-2026.

   El vicepresident i conseller de Transició Energtica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que "amb el tancament de les dues unitats més contaminants" d'Es Murterar, "les que funcionaven amb carbó, es reduiran les emissions de gasos d'efecte hivernacle i contaminants".

   Després del tancament, es reforar el funcionament de les centrals de Son Reus i Cas Tresorer. Aquestes dues infraestructures funcionen amb gas natural, un combustible menys contaminant que el carbó.

   Fins ara, l'activitat d'Es Murterar ha estat responsable del 29% de les emissions de Balears i d'un 65% de tot el sector elctric de la comunitat. El tancament parcial implicar, en canvi, una reducció total del 10% de les emissions de CO2 de les Illes i un 27% de les de tot el sector elctric balear.