El CGPJ aprovarà demà la creació d'un tercer jutjat del mercantil a Palma

Actualizado 11/11/2008 19:21:40 CET
Actualizado 11/11/2008 19:21:40 CET

El CGPJ aprovarà demà la creació d'un tercer jutjat del mercantil a Palma

Els vocals territorials del CGPJ a les illes atribueixen el col·lapse de tràmits a l'actual crisi econòmica

PALMA DE MALLORCA, 11 de novembre (EUROPA PRESS)

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) plantejarà demà la creació d'un jutjat bis que permeti reforçar l'activitat que porten a terme els jutjats del mercantil 1 i 2 de Palma, a causa de l'excessiva càrrega de treball que pateixen a causa de la crisi econòmica que travessen les illes. Una iniciativa que serà prevista dins del Pla de Modernització que aprovarà demà el CGPJ.

En el marc d'aquest Pla s'inclou un apartat dedicat exclusivament a mesures que s'impulsaran a curt i mitjà termini amb l'objectiu de reforçar els jutjats mercantils d'Espanya, entre els quals es troben l'1 i el 2 de Palma.

Precisament en aquest sentit es va pronunciar dimecres passat el president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), Antonio Terrasa, qui va especificar que la crisi econòmica ha provocat un col·lapse dels Jutjats del Mercantil, al triplicar-se en un any els concursos de creditors registrats. Així, mentre que el 2007 es van tramitar 66 expedients, en el que portem del 2008 aquest xifra s'eleva als 189.

El vocal territorial de les Balears del CGPJ, Carles Cruz, va explicar en roda de premsa celebrada a Palma la setmana passada que una altra de les mesures que preveu aprovar-se demà és l'aportació d'un equip de reforç al jutjat del mercantil número 1, integrat per un jutge, un secretari i dos funcionaris, degut a la quantitat d'assumptes que deuen tramitar-se arran de l'actual situació econòmica, el que "acredita el necessitat d'actuar i impulsar mesures preventives de de cara a 2009", segons el vocal territorial.

També va apuntar que fa poc es va aprovar en sessió plenària l'aportació d'una plaça més de magistrat suprem en el TSJIB, així com dues places de jutge substitut per als jutjats mixtos de Manacor i Inca. D'altra banda, va assenyalar que l'entrada en funcionament de dos nous jutjats civils a Balears permetrà ajudar a contenir l'excés de càrrega d'aquest tipus de jutjats.

Pel que fa a assumptes pendents de la justícia a les illes, va fer al·lusió a la situació que travessen les seccions penals de l'Audiència Provincial amb motiu de l'augment de casos i de la complexitat d'aquests, el que requereix l'estudi de mesures "al més adequades possible", de la mateixa manera que en el cas de les executòries penals. Tot i això, en aquest sentit va declinar aprofundir i avançar cap aspecte, tot i que "tenim present la situació".

TRANFERÈNCIA DE JUSTÍCIA

Creu es va referir alhora a la "complexitat" pel que fa a les infraestructures de les illes, ja que "sempre hi ha un problema pressupostari" i ara mateix les administracions balear i estatal passen per un moment "delicat" com és la transferència de les competències de justícia a Balears.

"Esperem que les negociacions concloguin amb el més gran dels èxits", va emfatitzar Creu, ressaltant finalment que l'arxipèlag és la Comunitat on la taxa de litigis és més alta que la mitjana nacional, tot i que també on l'índex de resposta també és més gran. "Balears treballa més i millor", va comentar sobre aquesta qüestió.

Per la seva banda, Montserrat va subratllar que en el CGPJ comença una nova etapa "amb esperit de consens en benefici de l'administració de justícia", i va puntualitzar que la visita realitzada avui -en què també es van entrevistar amb el president del TSJIB, Antonio Terrasa, el de l'Audiència Provincial de Palma, Carlos Gómez, i el jutge degà de la capital balear, Francisco Martínez- ha servit per abordar altres assumptes com la "prioritat" relativa a la informatització, la coordinació informàtica i la implantació definitiva de l'oficina judicial.