El Consell Escolar demana al Govern un diagnòstic de "la realitat de l'ensenyament del català a les aules" de Balears

Publicado 3/12/2019 14:31:21CET
Un alumne aixeca la mà en classe.
Un alumne aixeca la mà en classe. - EUROPA PRESS - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 3 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Consell Escolar de Balears ha demanat al Govern diferents mesures per pal·liar la "clara reculada" del català a l'educació obligatòria i postobligatoria, començant per un diagnòstic de "la realitat de l'ensenyament del català a les aules".

Es tracta d'una resolució aprovada pel ple del Consell Escolar aquest dilluns. En el text, l'organisme constata que l'alumnat de primària "finalitza els estudis sense coneixement suficient de la llengua catalana", basant-se en un informe de l'Institut d'Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu (Iaqse).

Segons aquesta anàlisi, el 45,3 per cent dels alumnes tenen un nivell "baix o molt baix d'expressió oral en català" en finalitzar sisè de primària, detalla el Consell en la seva resolució.

El Consell Escolar també ressalta que el 77,5 per cent de les proves de selectivitat de 2019 s'han fet en català, un percentatge inferior al de l'any passat i al de 2014, i que la Conselleria d'Educació "té dificultats per cobrir places de llengua i literatura catalana per falta d'aspirants".

Davant això, el Consell proposa a la Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació cinc mesures, de les quals la primera seria el diagnòstic. Així mateix, li demana que verifiqui el compliment del decret que regula l'ensenyament del català als centres docents no universitaris de Balears; i que estableixi "actuacions específiques" per preparar als docents per a l'ensenyament en català amb alumnat no catalanoparlant.

Finalment, el Consell demana al Govern que promogui la matrícula en el grau universitari en Filologia Catalana i altres titulacions que habilitin per impartir l'assignatura de català, i que recuperi el servei d'ensenyament del català.

Contador