El document del mes de l'Arxiu del Regne de Mallorca mostra aquest dijous un document de Jaume II de 1276

Publicado 8/4/2019 12:21:19CET

   PALMA DE MALLORCA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El document del mes de l'Arxiu del Regne de Mallorca mostrarà aquest dijous a les 18.00 hores la 'Confirmació de les franqueses de Mallorca per Jaume II' de 12 de setembre de 1276.

   Segons ha informat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, es tracta d'un document elaborat a Mallorca que es pot considerar com el "primer acte de govern" del nou rei de la denominada dinastia privativa de la Corona de Mallorca.

   L'última disposició testamentaria de Jaume I, de 22 d'agost de 1272, va constituir efectivament la fundació de la Corona de Mallorca, que es va configurar segons el model de la Corona d'Aragó. Es tractava d'un conjunt de territoris amb personalitat individual i autonomia, amb les pròpies institucions, costums i privilegis, que tenien com nexe d'unió la persona del monarca, representada a cada territori per un lloctinent.

   En el repartiment fet per Jaume I, la Corona de Mallorca presenta dos blocs molt diferents i una sèrie de nuclis aïllats. D'una banda, els territoris pirinencs constituïts pels comtats de Rosselló, Cerdanya, Conflent, Vallespir i Capcir; d'altra banda, l'arxipèlag de les Illes Balears i, finalment, tres nuclis aïllats en el 'midi' francès com eren la ciutat de Montpeller i els comtats d'Omeladès i Carladès.

   Al marge de l'heterogeneïtat geogràfica, ja per si mateixa un greu problema a l'hora d'administrar i unificar voluntats i interessos, les Balears i els territoris del continent constituïen dos mons diferents des del punt de vista social.

   El document del mes és una activitat amb assistència lliure, encara que requereix reservar plaça.

Contador

Para leer más