Els preus a Balears es mantenen en 0,1% interanual al setembre

Publicado 11/10/2019 10:12:57CET
Recurs negocis, diners, calculadora, hisenda, recaptació, IRPF
Recurs negocis, diners, calculadora, hisenda, recaptació, IRPF - GESTHA - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 11 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus al Consum (IPC) de Balears s'ha mantingut en un 0,1% al setembre respecte al mateix mes de l'any anterior, segons les dades difoses aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En relació a agost la taxa ha caigut un 0,2%, i en el que va d'any, l'IPC a les Illes ha pujat un 0,2%.

En termes interanuals, els preus que més han pujat al setembre a Balears són els dels hotels, cafès i restaurants (2,7%) i els aliments i begudes no alcohòliques (1,4%). En canvi, els preus que més han baixat són els de l'habitatge (-4,7%).

Respecte al mes anterior, la major variació a Balears l'experimenten els preus del vestit i calçat (pugen un 3,2%). Per contra, els preus que més baixen són els de hotels, cafès i restaurants amb un 1,8% menys.

En l'acumulat de l'any, principalment, baixen els preus del vestit i calçat (-11,7%) i els de l'habitatge (-4,2%). Els que més s'han encarit són els del transport (3,6%) i els hotels, cafès i restaurants (6,7%).

DADES NACIONALS

A nivell nacional, l'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar variació al setembre en relació al mes anterior i va retallar dues desenes la seva taxa interanual, fins al 0,1%, el seu menor nivell des d'agost de 2016, segons les dades definitives publicades de l'INE.

L'estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de setembre a l'abaratiment de l'electricitat, del gas, dels carburants, dels automòbils, i d'alguns aliments, com els llegums i hortalisses i el pa i els cereals.

La taxa interanual de setembre és la 37 taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,1% superiors als de fa un any.

Amb la dada de setembre, l'IPC interanual prossegueix la senda a la baixa després que a l'agost baixés altres dues desenes i se situés en el 0,3%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar una desena al setembre, fins a l'1%, amb el que se situa gairebé un punt per sobre de l'IPC general.

En el novè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,2%, dues desenes menys que a l'agost.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir al setembre al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar 1,5 punts la seva taxa anual, fins al -4,8%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar dues desenes, fins al 0,0%, pel menor cost dels carburants i dels automòbils; i els aliments, que van reduir la seva taxa anual una desena, fins al 0,9%, per l'abaratiment de llegums, hortalisses, pa i cereals i l'estabilitat dels preus del peix i marisc. Per contra, les fruites es van encarir al setembre.

Contador

Para leer más