Eva Almunia afirma que el Pla de Primera Infància que promou el Govern és un "referent" per a l'Estat

Actualizado 4/9/2008 19:39:02 CET

PALMA DE MALLORCA, 4 Sep. (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat d'Educació i Formació, Eva Almunia, va elogiar avui a Palma el Pla de Primera Infància que impulsa la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear ja que, segons va manifestar, "és una iniciativa pionera a l'Estat per afavorir l'escolarització de nens d'entre 0 i 3 anys, una etapa clau per a l'èxit escolar dels alumnes".

Així ho va manifestar Almunia en el marc de la Jornada 'La LOE i els nous currículums de les Illes Balears', organitzada per la Direcció General d'Innovació i Formació del Professorat i que va tenir lloc avui a la Universitat de les Illes Balears (UIB), on va estar acompanyada per la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés.

Abans de fer aquesta visita, Galmés, i la secretària d'Estat d'Educació van participar en la jornada sobre currículums que es va celebrar a la sala de conferències de Son Lladó del campus universitari i en què van participar més d'un centenar de professors i directors de centres d'educació infantil i primària de les Illes.

Les dues responsables van coincidir en les seves intervencions al destacar la incorporació, per primera vegada, del cicle de 0 a 3 anys dins del currículum d'infantil, fet que permet fer un tractament global d'aquesta etapa educativa, en la qual el nen és el protagonista del propi aprenentatge i es confereix una importància especial a la cooperació amb les famílies i a la coordinació del treball docent en equip.

En aquest sentit, Galmés va destacar que la perspectiva conjunta del cicle 0-6 anys proporciona unes bases prou sòlides per fer efectiu el desenvolupament físic, emocional, afectiu, social i intel·lectual del nen que, a la llarga, li permetrà construir la seva pròpia identitat, a partir del coneixement de si mateix i de la relació amb els altres i amb el seu entorn.

Així, els mètodes de treball en els quals es fonamenta el currículum d'infantil d'aquesta etapa educativa estan pensats per capacitar als nens d'aquesta edat per a la futura adquisició de les competències bàsiques previstes durant tot el període d'escolaritat obligatòria.

Per la seva banda, Almunia va assegurar que l'educació infantil, l'adaptació de la Formació Professional i la millora de l'èxit escolar són les prioritats per al nou curs acadèmic que comença aquest mes de setembre.

En concret, la secretària d'Estat va incidir en la importància de l'escolarització primerenca per a l'èxit escolar dels alumnes i va assenyalar que el 'Pla Educa3', que promou el Govern, constitueix una eina bàsica per millorar l'eficàcia del sistema educatiu.

La secretària d'Estat d'Educació i Formació va afegir que aquest Pla pretén donar resposta a les demandes de les famílies, oferir una educació de qualitat des de les primeres etapes i fomentar l'escolarització primerenca, i que presa com a referència el model de plans d'atenció en la primera infància com l'impulsat pel Govern. De fet, l 'Estat ha compromès una partida de 3.438.538,87 euros del 'Pla Educa3' per afavorir el desenvolupament del Pla de Primera Infància a les Illes.

Finalment, el viatge d'Almunia va concloure amb una visita a les instal·lacions de l'Escoleta infantil municipal de Consell, acompanyada per l'alcalde del municipi, Andreu Isern, el director del Pla de Primera Infància, Vicenç Arnaiz, i el personal de direcció del centre. Durant el recorregut la secretària d'Estat va comprovar com s'han condicionat els diferents espais perquè els nens puguin desenvolupar en les millors condicions tots els continguts que s'estableixen en el nou currículum d'infantil.