Actualizado 23/06/2009 19:08 CET

Finançament.- Chaves reitera el compromís del Govern de convocar el CPFF "en tres setmanes" sobre el nou model

MADRID, 23 Jun. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, va reiterar avui el compromís de l'executiu de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en el termini de "tres setmanes" per "proposar, debatre i en el seu cas acordar" el nou model de finançament autonòmic.

Chaves ha reconegut que un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes és "fonamental" perquè puguin exercir les seves competències "en les millors condicions" i ha reivindicat així que aquesta reforma "no és un capritx ni un acudit", sinó que es tracta d'"una necessitat objectiva".

"No es tracta d'un assumpte que concerneixi en exclusiva a les administracions, el sistema finançament afecta de manera directa a la ciutadania", ha explicat a la presentació de l'Informe del 2008 de les comunitats autònomes elaborat per l'Institut de Dret Públic.

En aquest context, el vicepresident tercer ha explicat que el Govern està treballant "amb intensitat" per aconseguir tancar l'acord de finançament amb les comunitats i ha reconegut que té "gran complexitat" perquè deu "unir i ponderar" diferents criteris per "trobar un lloc de coincidència entre els interessos de totes les comunitats i l'Estat".

Chaves va fer també una repassada de l'Estat de les autonomies des de fa trenta anys i va alabar el seu funcionament. A més, va posar èmfasi en la necessitat de millorar i articular els mecanismes de col·laboració entre totes les comunitats autònomes i entre l'Estat i les comunitats, com les conferències sectorials.

A la presentació també va participar el president del Senat, Javier Rojo, qui va abordar la pendent reforma de la Cambra Alta. "En tant se solucionen els problemes polítics que dificulten l'avanç en la reforma, aquesta Cambra segueix complint les seves funcions amb els instruments legals i orgànics disponibles, incorporant al seu funcionament continguts propis de la nostra estructura territorial, com l'ús de les llengües pròpies i l'agilitació de la Comissió General de Comunitats Autònomes", va garantir.