La gestió del primer any de Govern i l'atenció a la dependència centraran avui el ple del Parlament

Actualizado 3/6/2008 12:47:23 CET

PALMA DE MALLORCA, 3 Jun. (EUROPA PRESS) -

El balanç de la gestió del primer any del Govern format pel PSIB, UM i Bloc i l'atenció de l'executiu autonòmic a la dependència centraran avui el ple del Parlament, en què el PP presentarà una interpel·lació parlamentària per conèixer les mesures que es pensen portar a terme per estimular l'ocupació i l'estalvi familiar, així com per reduir l'atur.

Alhora, la presidenta del PP, Rosa Estarás, preguntarà al president del Govern, Francesc Antich, sobre la seva valoració sobre la gestió de l'executiu quan es compleix un any de les passades eleccions municipals, insulars i autonòmiques, celebrades el 27 de maig del 2007.

D'altra banda, els populars defensaran una moció mitjançant la qual instaran al Govern que determini un pla d'infraestructures per ser executat durant aquesta legislatura, amb la finalitat de dotar a Balears dels recursos sociosanitaris suficients, dirigits a les persones dependents per cobrir el cent per cent de les necessitats establertes en la llei de dependència.

A través d'aquesta iniciativa, el PP també sol·licitarà a l'executiu que faci possible la descentralització de l'atenció a les persones dependents, mitjançant la Xarxa d'Atenció primària de l'administració local, proposant instruments de suport econòmic adequats per fer possible la llista d'espera zero.

Durant el ple d'avui, també es debatrà una Proposició No de Llei plantejada pel PP, que instarà al Govern que estengui als municipis de fins a 15.000 habitants el sistema de compensació econòmica destinada als Ajuntaments i les entitats locals menors de l'illes que abonen als seus membres electes retribucions per a l'exercici dels seus càrrecs en règim de dedicació exclusiva al servei de la gestió pública local.

Per la seva banda, el Bloc plantejarà una Proposició No de Llei, a través de la qual instarà al Govern que prengui les mesures necessàries per garantir el desenvolupament de l'acord signat amb la Generalitat de Catalunya per a la recepció mútua de les emissions dels canals autonòmics d'IB-3, TV-3 i Canal 33.

Aquesta iniciativa també pretén traslladar a la Generalitat Valenciana el desig que s'arribi a un acord per a la recepció mútua dels seus canals de televisió públics respectius i que mentre aquest acord no es materialitzi, es faci un esforç per garantir la continuïtat dels canals d'IB3 a la Comunitat Valenciana.

PREGUNTES PARLAMENTÀRIES

Durant la sessió plenària, els populars presentaran sis preguntes més, referides al percentatge d'inversió dels Pressupostos que el Govern ha licitat des de 1 de gener fins a finals d'abril; a les dificultats per aconseguir un acord en la negociació del finançament autonòmic; al dret del descompte aeri per a tots els residents; a les quantitats econòmiques compromesa amb el Menorca Basquet; al manteniment de la seu de Spanair a Balears; i a la temporada de rebaixes de gener a març.

Per la seva banda, els socialistes formularan quatre preguntes, relatives a la negociació amb l'Estat sobre el nou model de finançament; a les declaracions del PP sobre la xifra de finançament que han de rebre les illes sense fixar cap criteri; als equipaments d'Emergències previstos a les platges per a la temporada 2008; i a la lluita contra el consum de droga entre els joves.

D'altra banda, el portaveu de UM, Bartomeu Vicens, realitzarà una pregunta relacionada amb els beneficis que suposa la firma del conveni subscrit entre la Conselleria d'Esports i la Fundació Adeco per als esportistes de les Balears, mentre que el Bloc s'interessarà pels motius pels quals s'ha rescindit el contracte de gestió de les residències de Son Oms, Sant Miquel i Son Güells.

Finalment, la diputada del Grup Mixt Marián Suárez preguntarà a la consellera de Treball i Formació, Margarida Nájera, sobre les actuacions que té previstes per millorar la xarxa d'oficines del SOIB a les Pitiüses.