4 de abril de 2020
 
Actualizado 6/6/2008 15:21:54 +00:00 CET

El Govern afirma que no pressionarà ningú per utilitzar el català tot i que espera una resposta "positiva" d'Air Berlin

Moragues apunta que el fenomen migratori ha contribuït al menor ús de la llengua, "amenaçada" i "gairebé en perill d'extinció"

PALMA DE MALLORCA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència, Albert Moragues, ha afirmat avui que el Govern no pressionarà a ningú per fer-li utilitzar la llengua catalana, referint-se a la recomanació llançada mitjançant una carta des de l'executiu a l'aerolínia Air Berlin, tot i que va expressar la seva confiança que la resposta de la companyia sigui "positiva" amb l'objectiu de potenciar l 'ús de l'idioma en la majoria d'àmbits possible.

En roda de premsa posterior al Consell de Govern, Moragues va subratllar que l'executiu no demanarà a Air Berlin que rectifiqui les seves declaracions al voltant a la missiva, en les que ha afirmat que no potenciarà el català en la seva relació amb els clients per ser econòmicament inviable, i va considerar que conflictes lingüístics "deurien produir-se molt pocs" en la Comunitat Autònoma.

Tot i això, va manifestar que les normatives lingüístiques de les Balears obliguen al coneixement de la llengua catalana, pel que va advocar per potenciar-la sobretot en els àmbits social, econòmic i privat, malgrat considerar que "naturalment, ha de ser una resposta voluntària de la població". "No podem obligar a ningú tot i que si no fem complir la Llei, el català tindrà els dies comptats", va recalcar Moragues.

Tal com va emfatitzar, de cara a la reunió que hi ha prevista entre el president del Govern, Francesc Antich, i el director de l'aerolínia a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann, de la qual encara no hi ha data concreta, el cap de l'Executiu acudirà amb "ànim constructiu" per explicar el contingut de la carta enviada des de la Direcció General de Política Lingüística.

"Entre Air Berlin i el Govern no crec que es produeixin molts problemes", va apuntar el titular de presidència, que va substituir avui a la portaveu de l'executiu, Margarida Nájera. D'aquesta manera, va manifestar que la resposta de la companyia serà "voluntària" tot i que va confiar que aquesta sigui "positiva". "El que no pretenem és que deixin de parlar en alemany per utilitzar el català", va puntualitzar Moragues.

Segons la seva opinió, la llengua catalana necessita un "empenta" des de les Administracions públiques, perquè considera que es troba "amenaçat" i "gairebé en perill d'extinció". Per aquesta raó, va advocar per defensar el seu ús social i fer una aposta decidida per la seva utilització. Tal com va recordar, amb l'augment del fenomen migratori ha disminuït en 10 punts l'ús del català, pel que va advocar per una major difusió de la llengua "sense pressionar a ningú".

Segons va explicar a Europa Press la directora general de Política Lingüística del Govern, [Margalida] Tous, la carta es va enviar a altres set o vuit companyies aèries més recomanant-los l'ús del català ja que amb aquest "guanyaran en imatge". Tot i això, des d'Air Berlin van assegurar respectar aquesta llengua però el plantejament proposat des de l'executiu autonòmic "no es pot assumir".