El Govern defensa que va cessar l'activitat del restaurant causant d'una intoxicació el dia en què es va confirmar el br

La intoxicació alimentria va afectar 102 persones, amb 43 positius per 'salmonella'

La consellera de Salut i Consum , Patricia Gómez, en la compareixena en la Comissió de Salut del Parlament balear.
La consellera de Salut i Consum , Patricia Gómez, en la compareixena en la Comissió de Salut del Parlament balear. - EUROPA PRESS
Europa Press Islas Baleares
Publicado: miércoles, 18 septiembre 2019 18:25

   PALMA DE MALLORCA, 18 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha defensat aquest dimecres que van cessar l'activitat del restaurant oriental de Palma que va causar una intoxicació alimentria el mateix dia en el qual es va poder confirmar el brot, amb 7 casos a l'Hospital de Son Lltzer i 3 en el de Son Espases, el diumenge 25 d'agost.

   En aquest sentit, segons ha argumentat Gómez davant la Comissió de Salut, l'establiment no es va poder tancar abans perqu "podia haver-hi la sospita, per no s'havia declarat el brot" i ha afegit que va ser el dissabte 24 d'agost quan la Conselleria va tenir constncia de la possible intoxicació i va comenar amb el protocol habitual.

   En aquesta línia, ha explicat que el mateix dissabte el Servei d'Emergncies 112 i la Policia Local van iniciar la presa de declaracions, si bé no va haver-hi una confirmació oficial de casos i era solament una sospita del 061.

   Aquest dissabte, segons ha relatat la consellera, el restaurant continuava obert, per la qual cosa es va sollicitar una inspecció per al tancament cautelar que es portés a terme abans de l'obertura del diumenge migdia.

   El diumenge al matí es va iniciar la inspecció que va culminar a les 14.00 hores amb sis actes obertes i es va ordenar la suspensió d'activitats i el precinte de cmeres a causa de nombroses deficincies estructurals i risc de manipulació d'aliments.

   Així mateix, a les 13.23 hores es van declarar els 10 casos a Son Espases i Son Lltzer, uns casos que, avui dia, han ascendit a 102 persones, amb 43 positius per 'salmonella'.

   Amb tot, ha defensat que l'Administració davant una intoxicació "sap com ha d'actuar" i "ho ha fet amb totes les eines i la premissa de salvaguardar la seguretat i la salut dels ciutadans".

   Així mateix, Gómez ha realat la tasca comunicativa amb "informació de forma contínua" als mitjans de comunicació i ha destacat el total de sis notes de premsa, gairebé diries, fins al 6 de setembre.

"LA CAUSA NO ES POT ESTABLIR EN UN SOL ALIMENT"

   Durant la compareixena, preguntada per la causa del brot, Gómez ha mantingut que "no es pot establir en un sol aliment". "Sembla que la majoria van menjar d'un assortiment determinat d'aliments per sense poder especificar quin d'ells", ha explicat.

    Pel que fa al restaurant, Gómez ha concretat que el restaurant havia passat una inspecció en 2015, després una altra al juny i, finalment, l'última va ser la inspecció d'urgncia del mes d'agost.

   Segons ha explicat, al juny ja es van detectar una "srie de deficincies" de nivell 1 --els establiments es tanquen amb nivell 0--, si bé les van aconseguir esmenar amb el temps estipulat.

20.000 RESTAURANTS A BALEARS, 68 INSPECTORS

   Preguntada per la quantitat de restaurants a Balears, Gómez ha explicat que en la memria de 2018 de Salut Pública hi ha censats 20.038 establiments de restauració i es compta amb una plantilla de 68 inspectors. Així mateix, ha afegit que solament el 8 per cent són sancionats.

   "Tenim 20.000 establiments i milers de persones que mengen cada dia en ells, el risc 0 no existeix. Els inspectors poden anar avui i comprovar que tot est correcte per l'endem el restaurant pot rebre en mal estat un aliment i produir un brot", ha explicat.

Últimas noticias sobre estos temas

Contenido patrocinado