El Govern inaugurarà el divendres l'exposició 'Jueus refugiats a Balears'

El Govern inaugurarà el divendres l'exposició 'Jueus refugiats a Balears'
CAIB
Publicado 11/3/2019 14:27:23CET

   PALMA DE MALLORCA, 11 Març (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Cultura, Participació i Esports inaugurarà divendres que ve l'exposició 'Jueus refugiats a Balears', que versa sobre els ciutadans jueus europeus refugiats en l'arxipèlag balear a finals dels anys 30.

   Segons ha informat la Conselleria en un comunicat, serà una anotació biogràfica de cadascun dels personatges seleccionats i es farà referència a la situació global dels jueus de l'època, en la societat balear dels anys 30 i 40, i al posicionament del règim franquista sobre el tema.

   Un total de 15 panells formaran la mostra, a més de projeccions de testimonis directes, així com 'attrezzo' i ambientació de l'època. Es reproduiran més de 50 documents --expedient de Policia, ordres d'expulsió, sol·licituds de visats de residència, passatges de vaixell, etc.-- i es podran consultar diverses obres originals que tracten el tema.

   La Conselleria, a través de la Direcció general de Memòria Democràtica, també ha organitzat una jornada sobre el paper del règim franquista en l'Holocaust i els refugiats jueus a Barcelona, Eivissa i Mallorca en els anys 30 i 40.

   La jornada tindrà lloc el dissabte 23 de març i començarà a les 09.30 hores amb la conferència 'Franco i la persecució dels jueus' a càrrec de Marta Simó, llicenciada en Sociologia i doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, qui va realitzar la seva tesi doctoral sobre la memòria de l'Holocaust a l'Estat espanyol.

   A continuació, a les 10.30 hores, tindrà lloc la conferència titulada 'Artistes, reporters, comunistes, brigadistes internacionals: el mosaic jueu a Barcelona i Mallorca en els anys 30', a càrrec del llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un màster sobre Comunicació Audiovisual, Manuel Valentín.

   A les 12.00 hores, José Miguel López Romero, autor dels llibres 'Els indesitjables. L'expulsió dels jueus alemanys residents a Eivissa i Balears 1939-1945' i 'L'hotel dels jueus. Els germans Hanauer: de l'Alemanya nazi a Eivissa', serà qui impartirà la conferència 'Els jueus d'Eivissa, indesitjables per a la Nova Espanya'.

   A continuació, a les 13.00 hores seguirà la jornada amb la conferència 'Refugi i expulsió de jueus centreeuropeus a Esporles i Palma' de Juan José Pérez Bordoy i Pere Josep Bueno Bauzà, llicenciat en Dret per la UIB i en filologia catalana per la UIB respectivament i promotors del documental 'L'alemany de la botiga de fotos'.

   Finalment, la jornada conclourà amb la tertúlia/cafè 'Somiem. Què haurien pogut aportar els jueus a la societat de Balears si no haguessin estat expulsats?' conduïda per Antoni Lluís Trobat Alemany, i amb la participació de tots els ponents en les conferències matinals. Les conferències tindran lloc en Ca n'Oleo, seu de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

Contador

Para leer más