Actualizado 11/09/2008 20:32 CET

El Govern presentarà el novembre un Pla Industrial específic per a la bijuteria

MADRID, 11 de setembre (EUROPA PRESS)

La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, ha anunciat avui que el seu departament presentarà el novembre una part específica del Pla Industrial dedicat a la bijuteria --englobat del general per a tota la legislatura autonòmica--, que estarà consensuat amb els principals agents socials.

Així ho va detallar avui als mitjans de comunicació durant una visita institucional a la fira 'Eurobijoux', que se celebra a Madrid en què participen a prop de 26 empreses de les Balears --quatre d'elles de Mallorca i 22 de Menorca--, en què va avançar que en els mesos de setembre i octubre es reunirà amb la patronal i sindicats per articular la redacció del Pla. "El novembre serà una realitat", ha afegit .

Vives va estar acompanyada per la consellera d'Economia i Medi Ambient de Menorca, Antònia Allès, la directora general de Promoció Industrial del Govern, María Sintes, i el president de SEBIME, Matías Rotters, i en què va destacar que la presència a la fira de les empreses es produeix en un moment en el qual "la situació no ajuda" al viure's un període de desacceleració econòmica, tot i que va subratllar que la bijuteria és un "sector cohesionat" que mostrarà "la seva fortalesa".

"La situació no ajuda, hem de ser conseqüents, però no negatius", va agregar la consellera de Comerç per a, a continuació, exposar que des del Govern es transmetrà confiança al sector i se li donarà suport a com mostra les mesures específiques anunciades. A més, Vives va afegir que plans similars s'estendran a altres segments de l'activitat econòmica com el calçat.

Mentrestant, Sintes va detallar que en espera de concretar el seu contingut, el Pla Industrial es farà analitzant les necessitats de cada illa i contindrà un aspecte innovador que serà un estudi "empresa per empresa" per conèixer el número actual i quin és la seva posició al mercat, per atendre millor les seves necessitats.

AJUDES A EMPRESES

A més, va afegir que el Pla per a la bijuteria contindrà una sèrie d'ajudes i subvencions a les empreses, que es desplegaran en camps com la promoció dels seus productes. Finalment, Sintés va detallar que el balanç de les subvencions privades i públiques a la indústria del Govern ha generat una inversió induïda de 30 milions d'euros fins al present any, de les quals les principals beneficiades són les petites i mitjanes empreses, complint amb el compromís adquirit per la Conselleria.

Per la seva banda, Allès va destacar que l'economia es troba en una "crisi complicada", però que la bijuteria requereix que s'afronti des dels valors comercials que caracteritzen a les empreses menorquines de bijuteria, activitat que contribueix a diversificar l'economia insular. També va dir que els empresaris compten amb "ganes per afrontar la crisi" ja que els seus productes destaquen per la qualitat i les empreses es defineixen per la responsabilitat social que esgrimeixen.

Mentrestant, Rotters va afegir que la crisi existeix, però que deuen buscar-se les estratègies per sortir d'elles. "La crisi està, però cal lluitar amb il·lusió", va agregar per a, a continuació, exposar que la millor estratègia suposa l'aposta per la innovació, l'obertura de nous mercats i l'impuls a la promoció.

A més, va aprofitar per afegir que en el present context econòmic, el suport a aquests sectors és rellevant perquè a causa de la seva especialització, i a diferència d'altres activitats com el turisme, fa que el seu lloc de treball sigui més estable.

FIRA 'INTERGRIFT'

Finalment, la consellera de Comerç va destacar que amb la fira 'Intergrift' --que se celebra paral·lelament al recinte firal de Madrid IFEMA-- el Govern ha prestat el seu suport perquè les empreses de les Balears puguin estar reunides, en especial les petites empreses que pels seus propis mitjans no haguessin pogut acudir a la mateixa, pel que va confiar que el balanç de la seva estada sigui positiu.

'Intergift' és una fira professional del regal, que se celebra en Ifema fins al pròxim dia 14 coincidint amb els salons germànics 'Bisutex' i 'Iberjoya'. A la passada edició, el CDEIB disposava a la fira d'un espai de 68 metres quadrats. Aquesta vegada, gràcies a un major interès i a la participació d'un grup nombrós d'empreses artesanes representades a través del Centre Artesanal de Menorca s'ha ampliat l'espai a 85 metres quadrats.

Així, estaran presents en l'estand de les Balears tres empreses (dos de Mallorca i una d'Eivissa), a més de 15 artesans de Menorca, englobats tots sota la marca Artesania de Menorca i el Centre Artesanal de Menorca. Tots ells són artesans o mestres artesans, o empreses que, a més, tenen el distintiu d'Empresa Artesana. El balanç respecte a 2007 és positiu, ja que l'any passat, en l'estand de les Balears havia vuit empreses i artesans.