El Govern regularà el sector dels agents immobiliaris amb una norma que inclourà sancions

Publicado 2/12/2019 14:41:58CET
El conseller Marc Pons (centre) es reuneix amb el sector dels agents immobiliaris.
El conseller Marc Pons (centre) es reuneix amb el sector dels agents immobiliaris. - CAIB

PALMA DE MALLORCA, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge i representants dels agents immobiliaris han anunciat aquest dilluns que estan treballant en una norma per regular aquest sector. Entre altres assumptes, mitjançant aquesta norma, que inclourà sancions, s'exigirà l'acreditació de formació, la solvència econòmica i la inclusió en un registre.

En roda de premsa, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha anunciat aquesta normativa que, en definitiva, fixarà els requisits per exercir la professió, les condicions en què es podrà desenvolupar i la necessitat d'estar inscrit en un registre oficial. També establirà sancions si s'actua al marge.

Amb motiu de la presentació de la iniciativa, els representants del Col·legi d'agents de la propietat immobiliària (API); l'Associació balear de serveis immobiliaris (ABSI) i l'Associació balear d'assessors immobiliaris (ABAI), han assegurat que és "imprescindible aquesta regulació".

La previsió és que el decret que regularà el sector immobiliari es pugui aprovar el proper any. En aquest moment, el projecte de decret està en fase de consulta prèvia a la ciutadania. Pons ha destacat, en aquesta línia, que la normativa neix des de "l'acord" amb el sector, amb l'objectiu comú de "protegir el consumidor i evitar l'intrusisme i les males pràctiques".

El model de regulació que es proposa --i sobre el qual es treballarà en els propers mesos per a la seva concreció-- es marca l'objectiu de defensar als consumidors i de garantir un servei de qualitat que possibiliti un correcte assessorament en totes les operacions lligades a l'habitatge: compres, vendes, lloguers.

MESURES

En concret, aquesta norma permetrà garantir la solvència professional dels agents immobiliaris; l'autoregulació a través de codis deontològics professionals i de conducta; la disposició d'establiments oberts habitualment al públic o, si només es dóna un servei telemàtic, la disposició d'una adreça física de contacte i referència, amb l'adequada identificació.

A més, s'establirà que tots els requisits establerts per dedicar-se a la professió s'han de donar no només empresa per empresa, sinó a tots els establiments oberts.

També es garantirà la solvència econòmica dels agents immobiliaris, assegurant que, en cas que es produeixi un perjudici als seus clients, puguin donar una resposta efectiva i àgil.

Per exemple, es recolliran exigències com la constitució d'una garantia patrimonial per respondre de les quantitats que reben dels seus clients o la contractació d'una assegurança de responsabilitat civil que garanteixi els danys i perjudicis que puguin causar durant l'exercici de la seva activitat, amb quanties fixades reglamentàriament.

A més, es disposarà d'un registre d'agents immobiliaris. Aquest registre serà de consulta pública per donar el màxim de garanties als ciutadans. La inscripció correcta donarà dret a l'ús públic d'un distintiu acreditatiu d'identificació.

Contador