El Govern reitera la necessitat de transferir les competències de Justícia per "acostar" aquest servei als ciutadans

Actualizado 18/9/2008 20:46:45 CET
Actualizado 18/9/2008 20:46:45 CET

El Govern reitera la necessitat de transferir les competències de Justícia per "acostar" aquest servei als ciutadans

PALMA DE MALLORCA, 18 de setembre (EUROPA PRESS)

La directora general de Justícia del Govern, Sandra Capllonch, va insistir avui en la necessitat de fer "transferències en matèria de justícia" per "acostar" aquest servei als ciutadans, acció que actualment es troba en "procés de negociació", va indicar.

Així ho va afirmar Capllonch durant la inauguració de l'IV Congrés de responsabilitat civil que s'està desenvolupant a la seu del Col·legi d'Advocats de les Illes i en l'obertura de la qual també van participar el president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), Antoni Terrasa, i la vicedegana del Col·legi d'Advocats, Celia Pita.

Durant el Congrés, en què havia inscrits més de 120 assistents, la directora general va remarcar que la responsabilitat civil afecta a "matèries que afecten a la vida quotidiana dels ciutadans". En aquest sentit, va revelar que les "reclamacions" que s'interposen "van en augment" i, així, va valorar la tasca realitzada per les Associacions de Consumidors i Usuaris.

Per la seva banda, el president del TSJIB es va referir també a "l'extensa matèria que abraça la responsabilitat civil" i va manifestar que aquesta va sorgir gràcies a la "interacció entre advocats i jutges".

Capllonch va alabar l'"èxit de la iniciativa" del Col·legi d'Advocats a causa de la "qualitat dels seus continguts, la solvència professional i acadèmica dels seus ponents", així com l'assistència d'un ampli nombre d'advocats especialistes.

El primer ponent d'aquesta quarta edició del Congrés, el degà de la Facultat de Dret de la Universitat dels Illes Balears (UIB), Santiago Cavanillas, va ser introduït per la regidora de Relacions Institucionals, Turisme, Comerç i Consum de l'Ajuntament de Palma, Joana Maria Borràs.

Durant la seva conferència, titulada 'Novetats en la responsabilitat civil per productes i serveis defectuosos en el text refós de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris', va aportar als professionals assistents una sèrie de "pistes" per facilitar la seva aplicació.

Alhora, en l'àmbit de la responsabilitat civil, va centrar la seva explicació en els danys causats pels productes, serveis o habitatges defectuoses.

Després de la xerrada de Cavanillas tindrà lloc la taula rodona 'La responsabilitat civil professional d'advocats, procuradors, notaris i registradors'. En aquesta intervindran el catedràtic de la Universitat de Deusto, Ricardo de Ángel Yágüez; el degà del Col·legi de Procuradors de les Balears, Frederic Xavier Ruiz; el notari José María Piñar; i finalment, el registrador de la propietat i mercantil i director del Centre d'Estudis Registrals de les Balears, Jesús Sieira.

Després, els assistents partiran cap al Castell de Bellver, on està previst que siguin rebuts per representants de l'equip de Govern de l'Ajuntament de Palma.

Demà serà el torn de la reforma penal sobre delinqüència viària, que serà analitzada pel fiscal especial per a la seguretat viària, Bartolomé Vargas; així com per a la responsabilitat civil de l'incapaç i del seu tutor, que centrarà la ponència de l'advocat Javier López i García de la Serrana.

D'altra banda, la nova regulació de l'incident de nul·litat serà analitzada per l'advocat Jaime Suau; mentre que les novetats del nou reglament de responsabilitat civil en la jurisprudència del Tribunal Suprem seran detallades pel sotsdirector de l'assessoria jurídica del Consorci de Compensació d'Assegurances, Santiago Espinosa, i el magistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem, José Antonio Seijás.

La segona jornada es tancarà amb les ponències 'Nominalisme i valorisme en les indemnitzacions per accidents de trànsit', que impartiran el magistrat de l'Audiència Provincial de Sevilla, José Manuel de Paul Velasco, i l'advocat Mariano Medina.

Dissabte conclourà el Congrés amb la realització d'una excursió a Cabrera a la qual podran assistir tant els congressistes, com els seus acompanyants.