Actualizado 24/11/2008 19:57 CET

El Govern sosté que crear la circumscripció pròpia per a Formentera al Senat implica modificar la Constitució

MADRID, 23 de novembre (EUROPA PRESS)

El Govern espanyol sosté que qualsevol modificació de la normativa electoral que adeqüés l'elecció de senadors a la nova organització territorial a Balears, amb vista a crear una circumscripció a Formentera pels comicis de la Cambra Alta, "hauria d'anar precedida per la reforma" de l'article 69.3 de la Constitució Espanyola.

Així es pronuncià l'Executiu en resposta a la pregunta parlamentària del senador per Balears, Pedro Torres, qui va sol·licitar la valoració de l'Executiu sobre les previsions per adequar la normativa electoral a la nova situació política de Formentera generada arran de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Balears.

La iniciativa del senador es refereix a la creació del Consell Insular de Formentera recollida a l'article 39 i la Disposició Transitòria Vuitena del text estatutari, amb la qual es va separar l'única agrupació d'illes a Balears, la d'Eivissa i Formentera.

En aquest sentit, l'Executiu considera que el plantejament de Torres en relació amb la possibilitat de crear una circumscripció electoral a Formentera xoca amb allò disposat en la Constitució, que estableix "expressament" com circumscripció electoral "la d'Eivissa-Formentera", i "no empara" el plantejament exposat pel senador.

EL SENAT ÉS UNA INSTITUCIÓ CONSTITUCIONAL

Per aquesta raó, el Govern remarca que des d'"una perspectiva material" del que s'exposa "no és possible que un canvi d'organització territorial establert a través d'una reforma estatutària, modifiqui el criteri de l'organització d'una institució de caràcter constitucional com és el Senat", pel que detalla que per establir la circumscripció a Formentera caldria modificar el citat article constitucional.

Sobre aquesta qüestió, l'Executiu remarca que la previsió constitucional respon "al consens de les forces polítiques d'organitzar la representació o agrupacions de les illes, a efectes de l'elecció de senadors, al marge del criteri general de la província".

A més la resposta estableix també una visió "formal" del que s'exposa pel senador i per a això exposa que la redacció de l'article exposa que "a les províncies insulars, cada illa o agrupació d'elles com Consell o Consell Insular, constituirà una circumscripció a efectes d'elecció de senadors, corresponent tres a cadascuna de les illes majors --Gran Canària, Mallorca i Tenerife-- i un a cadascuna de les següents illes o agrupacions: Eivissa i Formentera, Menorca, Fuerteventura, Gomera, Ferro, Lanzarote i La Palma".

TORRES SOSTÉ QUE NOMÉS CALDRIA CANVIAR LA LLEI ELECTORAL

Mentrestant, Torres recorda amb la seva iniciativa que la reforma estatutària desfà l'única agrupació d'illes existents i situa a Formentera com rang d'illa amb el seu propi Consell insular, pel que disposa la constitució d'una circumscripció electoral a efecte d'elecció de senadors.

En aquest sentit, el senador estableix que segons el criteri de destacats juristes com el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de les Illes Balears, Joan Oliver Araujo, es té la interpretació de què no cal la modificació constitucional per fer possible l'elecció d'un representant per a l'illa en la cambra alta, sinó que "únicament caldria la modificació de la Llei Electoral General".

A més, el senador integrat en el Grup Mixt recorda que Formentera té una població de 9.422 habitants i existeix l'"antecedent" de l'illa canària del Ferro, que "quan tenia una població de 8.000 persones ja se li va concedir un senador propi". Finalment, Torres recorda que amb la circumscripció a Formentera l'illa tindria "més representació" en la cambra alta.

Lo más leído

 1. 1

  Miguel Ricart, condenado por el crimen de Alcàsser, localizado en Madrid en una identificación rutinaria policial

 2. 2

  Aparece el cuerpo de un hombre, posiblemente una persona sin hogar, en una calle de Arganzuela

 3. 3

  Detenidas cinco personas como presuntos colaboradores del sospechoso de arrojar ácido a dos jóvenes

 4. 4

  El Principado volverá a decretar el cierre perimetral de concejos con alta transmisión

 5. 5

  Ivonne Reyes, radiante de felicidad tras hundir de nuevo a Pepe Navarro en los Tribunales