21 de febrer de 2020
 

Innova.- Balears entra a la xarxa europea d'atenció al consumidor amb set punts d'informació telemàtica

Actualizado 14/2/2008 20:06:24 CET

PALMA DE MALLORCA, 14 de febrer (EUROPA PRESS)

Balears és membre des d'avui de la xarxa europea de Centres d'Atenció al Consumidor amb la instal·lació de set punts d'informació telemàtica emplaçats en les oficines de Turisme dels Consells Insulars de les quatre illes, en les que els ciutadans podran fer les seves consultes i efectuar reclamacions.

Així ha quedat recollit avui en el conveni subscrit entre el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, i la directora de l'Institut Nacional de Consum (INC), Àngels Heras, pel qual el Govern ha invertit la quantitat de 60.000 euros en la posada en marxa d'aquests mecanismes de consulta per a la defensa dels consumidors.

Després de la firma, Heras i Thomàs coincidiren a assenyalar que aquest projecte, al qual només queden per adherir la Rioja i Comunitat de Madrid, és un "clar exemple" de la coordinació entre administracions, i posa en relleu la voluntat del Govern central d'acostar l'administració digital al ciutadà.

Aquests punts telemàtics estan situats a l'Oficina de Turisme de Formentera en el port de la Savina; en les oficines de Turisme de Ciutadella i de l'aeroport de Maó, a Menorca; a l'Oficina de Turisme i a la seu del Consell d'Eivissa; i a l'aeroport i l'Oficina de Turisme de la plaça de la Reina, a Palma.

Qualsevol que desitgi consultar els seus drets com a consumidor o fer una queixa sobre algun servei defectuós d'Espanya o d'un altre Estat membre de la UE podrà fer-ho a peu de carrer, de manera ràpida i, a més, en cinc idiomes -portuguès, italià, anglès, francès, alemany- a més de l'espanyol.

Aquesta adhesió al CEC contribueix, segons va indicar el conseller, "a augmentar la qualitat de vida dels ciutadans de les illes i dels turistes que ens visiten", ja que, va afegir, poden utilitzar-lo tant espanyols com a estrangers. La seva finalitat és garantir a tots els consumidors europeus la mateixa protecció i qualitat en la informació i l'assistència", va ressaltar.

La diferència entre acudir in situ a una oficina d'atenció al consumidor o a aquests llocs telemàtics està en el fet que tot usuari pot presentar reclamacions per Internet a través d'una aplicació informàtica, omplint un formulari de queixa que s'envia directament a la central del CEC a Madrid. Allà, els assessors en Consum seran els encarregats de tramitar l'esmentada reclamació i exercir de mediadors entre les dues parts.

El projecte és present a Espanya des de 2005, permetent-li estar en "ple contacte" amb la resta d'Europa en matèria de consum, va ressaltar Thomàs, subratllant la importància d'aquest projecte en una comunitat com les illes, que suporta un pes tan elevat de turistes europeus.

EL SECTOR AERI CONCENTRA LES RECLAMACIONS

En els tres anys de funcionament d'aquests punts telemàtics a la resta d'Espanya el CNC ha detectat que més del 50 % de les reclamacions estan relacionades amb un servei dolent prestat per les companyies aèries. Només el 2007 es van recollir 1.700 queixes, de les quals més de la meitat corresponien a aquest efecte. De mitjana, els centres atenen uns 450 casos al mes.

Altres sectors que solen generar queixes tot i que en menys grau són la telefonia i el comerç electrònics. Hi ha 64 oficines telemàtiques repartides en quinze comunitats que els usuaris utilitzen per deixar constància de les seves queixes o per recollir informació sobre els seus drets a Espanya i la resta de països de la UE.