L'Arxiu del Regne de Mallorca presenta aquest dijous el Llibre dels drets universals com a document del mes

Publicado 20/5/2019 10:33:21CET
L'Arxiu del Regne de Mallorca presenta aquest dijous el Llibre dels drets universals com a document del mes
CAIB

PALMA DE MALLORCA, 20 May. (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu del Regne de Mallorca presenta aquest dijous, 23 de maig, a les 18.00 hores el manuscrit el Llibre dels drets universals com a document del mes i que conté la reglamentació dels impostos indirectes del Regne des del segle XV.

Segons han informat des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, el Llibre dels drets universals va ser redactat en català sobre fulles de pergamí al segle XV, després de la instauració de la Universal Consignació; però conté nombroses anotacions dels segles XVI i XVII.

Més concretament, inclou els reglaments de les diferents imposicions, els de els recàrrecs o "afitons", o bé noves ordenacions fetes en temps posteriors.

Segons han explicat, durant els segles XIV i XV va tenir lloc un desenvolupament urbà a l'Europa medieval, tant a nivell institucional com a social i econòmic.

La Ciutat i Regne de Mallorca van estar dins d'aquesta dinàmica i al segle XV les seves institucions estaven "plenament desenvolupades" i el caràcter estamental de la societat regia les relacions socials.

En aquest sentit, per poder finançar les necessitats de la Ciutat i Regne de Mallorca es va crear al segle XIV un sistema fiscal basat majoritàriament en els impostos indirectes, que rebien indistintament el nom de drets, vectigales, sisas o imposicions.

Para leer más