L'Arxiu del Regne de Mallorca presenta el 'Llibre dels Reis' com a Document del mes

El Archivo del Reino de Mallorca presenta el 'Libro de los Reyes' como Documento
CAIB
Publicado 5/3/2019 14:59:08CET

PALMA DE MALLORCA, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu del Regne de Mallorca presentarà a les 18.00 hores del dijous el 'Llibre de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca', més conegut com a 'Llibre dels Reis', com a Document del mes.

Segons ha informat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports en un comunicat, es tracta d'un llibre que compila principalment el conjunt de franqueses i privilegis atorgats a la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca entre 1230 i 1341 per Jaume I i els tres monarques privatius de la Casa de Mallorca: Jaume II, Sanç i Jaume III.

El 'Llibre dels Reis' va ser compilat en l'època de Jaume III, entre 1334 i, segurament, 1341. Es sap que el rei havia jurat i confirmat els privilegis del regne en 1333, però el seu govern, fins a la caiguda en 1343, va ser presidit per unes relacions fredes i tibants amb els jurats de la Universitat a causa dels conflictes, les pretensions financeres del monarca i la política fiscal que això va comportar.

Així, doncs, la compilació de les franqueses i privilegis encarregada a Romeu Despoal havia de servir als jurats de la Ciutat i Regne de Mallorca com a argument per a la defensa i reivindicació dels seus drets i això incloïa la presència d'elements simbòlics.

La compilació llatina de les franqueses i privilegis constitueix la primera part del 'Llibre dels Reis'. La part central també conté una còpia dels 'Usatges de Barcelona'.

Finalment, la compilació catalana de les franqueses i privilegis ocupa la segona part del volum. Tot el manuscrit ve marcat per les dues grans miniatures, que representen a Jaume I i encapçalen els dos repertoris de franqueses i privilegis.

A partir d'aquí comença una jerarquia que segueix a les vinyetes situades a l'inici dels documents de cadascun dels monarques, mentre que cada document va encapçalat per lletres capitals de gran mòdul.

Les rúbriques dels dos repertoris i les dels 'Usatges de Barcelona' presenten igualment grans lletres capitals i unes altres de mòdul més petit, així com inicials secundàries.

Un element pictòric destacat per la contribució a la riquesa del llibre són 'els drôleries', que representen escenes protagonitzades per éssers reals o fantàstics.

Josep Maria Quadrado, primer director de l'Arxiu del Regne de Mallorca en 1851, no va dubtar en adjudicar al còdex el títol de 'Llibre dels Reis', i situar-lo al capdavant de la col·lecció dels quals es conservaven en aquells moments en l'Arxiu de la Universitat i va titular un dels seus treballs 'El còdex dels Reis', o sigui, 'El Rei dels còdexs en l'Arxiu de Mallorca', que es pot considerar com el primer estudi codicológico fet a Mallorca amb metodologia crítica.

El caràcter mític atorgat per Quadrado al 'Llibre dels Reis' ha estat present en autors significats com Antoni Pons i Joan Pons i Marquès; i ha exercit influència en tots els que d'alguna forma s'han acostat a l'estudi de les franqueses, els privilegis i els altres documents constitutius del dret privilegiat del Regne de Mallorca.

Una vegada per mes, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l'activitat 'El Document del mes', pretén donar a conèixer els principals documents conservats en l'Arxiu del Regne de Mallorca i complir així el compromís de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de Balears.

Contador

Para leer más