Actualizado 18/12/2009 19:28 CET

L'economia pitiüsa ha reculat un 3,6 % en 2009, segons la CAEB

EIVISSA, 18 de des.. (EUROPA PRESS)

L'activitat econòmica es va contraure un 3,6 % a les Pitiüses en 2009. Aquest és la principal dada que es desprèn de l'Informe de Conjuntura anual elaborat per la CAEB i presentat a Eivissa avui.

L'economista de la patronal Vicent Tur ha reconegut en declaracions als mitjans que "mai s'havia donat aquest fort descens del PIB i el sector que marca més la diferència en relació amb aquesta baixada és el de la construcció, que cau un 7,8 %".

I tot això, tot i que la licitació es va incrementar al llarg d'aquest any en un 106,6 %. Així i tot l'augment de l'atur en el sector del totxo va arribar al 46,7 %. A nivell general ha estat del 37,1 %.

Aquest informe posa de manifest, segons Tur, que "el mercat laboral a les Pitiüses contínua empitjorant". El nombre de demandants de treball va pujar un 38,4 %, però els contractes de treball han baixat en un 18,6 per fang de manera que el total d'ocupats ha caigut un 5,5 %.

Tur ha explicat que "per primera vegada en una sèrie històrica molt llarga estem comptabilitzant índexs de caiguda de l'activitat econòmica, del PIB, per sobre del tres %, alguna cosa que des que fem l'informe de conjuntura no s'havia vist mai, per a les Pitiüses esperem tancar l'any amb una caiguda del 3,6".

Pel que fa al sector serveis, ha baixat aquest 2009 a nivell global un 3,1 %. Ha caigut l'arribada de passatgers per via marítima, el nombre de pernoctacions i la xifra total de turistes entre d'altres indicadors.

De totes maneres, Tur ha destacat una dada positiva, els creueristes van créixer un 31,3 %. De la demanda de béns de consum, va decréixer de manera espectacular la matriculació de vehicles en un 33,6 % i les mercaderies arribades a l'aeroport en un 31,7 %.

PREVISIONS 2010

Des de la CAEB van confiar que el turisme tiri del carro de l'economia pitiüsa amb vista al pròxim exercici 2010. Vicent Tur ha dit que espera que les millores de l'activitat econòmica que es preveuen en països emissors de turisme com Gran Bretanya i Alemanya, es parla d'un PIB positiu del dos %, repercuteixin en l'activitat econòmica d'Eivissa i Formentera.

Tur ha explicat que "l'economia balear tindrà la capacitat de recuperar-se sense esforç si la cosa va bé a Europa". Ha dit que d'igual manera que les caigudes arriben ràpidament a les illes, també les recuperacions. Per això seriosa factible que 2010 es tanqués amb un PIB a les Pitiüses positiu.

Des de la CAEB també han demanat a les institucions especial atenció a les campanyes de turisme, van advertir que estan sorgint nous mercats que poden competir amb les illes. Tenint en compte que l'economia illenca es basa gairebé en aquesta indústria, demanen que es cuidi especialment, perquè és el sector que podrà fer sortir a Balears i les Pitiüses de la crisi.