Les vendes del comerç minorista a l'octubre creixen un 0,6% a Balears

Publicado 28/11/2019 10:11:34CET
Una imatge d'arxiu d'un comerç a Balears.
Una imatge d'arxiu d'un comerç a Balears. - EUROPA PRESS - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

Les vendes del comerç minorista a l'octubre han crescut un 0,6% a Balears respecte al mateix mes de l'any anterior, un dels menors a nivell estatal, enfront de la mitjana que va créixer un 2,4%, segons les dades de l'Índex de Comerç al detall (ICM) publicats aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per la seva banda, l'ocupació al sector del comerç minorista va registrar un augment d'un 1,9% a Balears durant octubre --el major a nivell estatal--, enfront de l'augment del 0,8% experimentat en el conjunt nacional.

En el que va d'any, les vendes del comerç al detall han acumulat un augment del 2,6% a Balears respecte a l'acumulat fins a octubre el 2018.

A nivell nacional, les vendes del comerç minorista van augmentar un 2,4% a l'octubre respecte al mateix mes de 2018, taxa 1,2 punts inferior a la registrada al setembre. Amb l'avanç interanual d'octubre, la facturació del comerç minorista encadena 13 mesos consecutius d'increments interanuals.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació d'aquest sector es va incrementar un 2,6% en el desè mes de l'any, taxa vuit desenes inferior a la registrada al setembre.

En taxa mensual (octubre sobre setembre), les vendes del comerç minorista, corregides d'efectes estacionals i de calendari, no van experimentar variació, en contrast amb l'avanç mensual del 0,1% del mes de setembre i amb el repunt del 0,7% d'un any abans.

Per la seva banda, l'ocupació en el sector del comerç minorista va augmentar un 0,8% a l'octubre respecte al mateix mes de 2018, una desena menys que al setembre. Amb aquest avanç s'encadenen ja 66 mesos consecutius d'ascensos interanuals de l'ocupació en el sector.

LES PETITES CADENES ELEVEN LES SEVES VENDES UN 4,5%

Per maneres de distribució, les vendes van créixer en major mesura a les petites cadenes, amb una pujada interanual del 4,5%. A les grans cadenes la facturació va augmentar un 2,6%, mentre que les empreses unilocalitzades van veure incrementar les seves vendes un 2,1%. Per contra, les grans superfícies van retallar un 0,1% la seva facturació en el desè mes de l'any.

Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris van pujar un 1% interanual, mentre que les dels no alimentaris van avançar un 3,2%. Entre aquests últims, l'únic augment de la facturació ho van experimentar els altres béns (+5,3%), registrant-se retallades en l'equip personal (-2,1%) i equip de la llar (-0,1%).

Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, van avançar a l'octubre un 2,2% en comparació del mateix mes de 2018, mentre que les vendes en estacions de servei van repuntar un 3,3% interanual.

Contador

Para leer más