Actualizado 09/10/2008 21:01 CET

L'Ibestat convoca la primera edició del Premi Antoni Monserrat i Moll en reconeixement al mèrit estadístic

PALMA DE MALLORCA, 9 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Estadística de les Balears (Ibestat) convocarà aquest any la primera edició del Premi Antoni Monserrat i Moll en reconeixement al mèrit estadístic, complint així amb el seu objectiu de fomentar l'estadística com disciplina que "ha de propiciar un major coneixement de l'entorn".

Així ho va apuntar avui en un comunicat la Direcció General d'Economia, que va justificar que, amb la voluntat de contribuir a la dinamització de totes aquelles tasques de recerca i divulgació que des de la societat civil, acadèmica, empresarial, institucional o personal es porten a terme en aquest àmbit, s'ha instaurat un guardó com reconeixement a aquesta dedicació, i també com estímul per continuar aportant a la societat els beneficis d'uns coneixements que "han d'ajudar a aprofundir en la realitat de les Balears".

En concret, el guardó presa el nom d'Antoni Montserrat, impulsor de la primera Llei d'Estadística de les Balears, amb la qual es van establir les bases de l'actual sistema estadístic autonòmic, mitjançant la creació de l'Institut d'Estadística de les Balears. En la seva primera edició, aquest premi se centrarà en el reconeixement a una trajectòria dedicada al món de l'estadística per part d'una persona vinculada a les illes.

Segons la Direcció General, Monserrat i Moll (1954-2006) va ser un "clar" exemple de dedicació a l'estadística, ja que al llarg de la seva trajectòria professional va ser autor de nombroses publicacions estadístiques, bàsicament dedicades a la incidència del món laboral en l'evolució de l'economia general. Tot i això, va ser com a director general d'Economia del Govern que va desplegar la seva tasca a favor d'una intensa divulgació de les dades estadístics referents a la comunitat balear.

Entre les seves iniciatives destaquen el PEU (Punt d'Estadística Unificada) com contenidor en CD-ROM dels principals productes estadístics referents a les Balears, que gairebé va arribar a totes les llars de l'arxipèlag. De les publicacions en format paper que va impulsar, cap esmentar la de 'Les Illes Balears en Xifres', que va oferir edicions en sis idiomes (català, castellà, anglès, alemany, francès i italià).

En el seu intent per popularitzar l'estadística, va posar en marxa un sistema original de carpetes amb dades temàtics que va tenir una àmplia distribució en àmbits acadèmics. En aquest mateix sentit va posar en marxa el Concurs escolar d'estadística a fi de promoure aquest coneixement entre els diferents estudiants d'AIXÒ, que va comptar amb una gran participació dels centres de cadascuna de les illes.

I CONGRÉS D'ECONOMIA

Finalment, va ser el promotor del I Congrés d'Economia de les Balears, on a més de reconegudes personalitats del món econòmic, acadèmic, empresarial i polític de dins i fora de les illes, van participar a prop de 1.300 persones, i on l'estadística va ser un dels elements capitals que es van tractar.

Alhora, va ser l'impulsor de la primera Llei d'estadística de les Illes Balears, amb la qual s'han assegut les bases de l'actual sistema estadístic autonòmic, mitjançant la creació de l'Ibestat i establint la creació d'unitats estadístiques en les Conselleries del Govern i en els Consells Insulars.

Lo más leído

 1. 1

  El Congreso aprueba la propuesta de Podemos para eliminar mensajes de odio en redes sociales

 2. 2

  Nuevos datos confirman posible impacto del asteroide Apophis en 2068

 3. 3

  Felipe González señala que el estado de alarma "no es delegable" a las CCAA y alerta sobre una "crisis de gobernanza"

 4. 4

  La historia real tras Gambito de Dama, la serie de ajedrez de Anya Taylor-Joy en Netflix

 5. 5

  Moreno se inclina por el cierre perimetral de Andalucía antes del puente y cambiará el horario del toque de queda