L'Observatori d'Eivissa enregistra la caiguda d'un bòlid amb una lluentor similar a la lluna plena

Actualizado 17/8/2019 13:46:45 CET
Fotograma de l'enregistrament del bòlid captat per l'Observatori d'Eivissa.
Fotograma de l'enregistrament del bòlid captat per l'Observatori d'Eivissa. - OBSERVATORIO PUIG DES MOLINS

   EIVISSA, 17 Ag. (EUROPA PRESS) -

   L'Observatori de Puig des Molins, gestionat per l'Agrupació Astronòmica i situat a Eivissa, ha enregistrat la caiguda d'un bòlid amb una lluentor pràcticament equivalent a la de la lluna plena.

   Segons han explicat des de l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa, es tracta d'un dels bòlids "més brillants" detectats des d'Espanya en els últims anys, segons han confirmat ja des de l'Institut de Ciències de l'Espai.

   Aquesta magnitud "tan brillant" situa aquest objecte a la vora de la categoria de superbòlid, nom que es dóna a bòlids que superen la magnitud -16 i que per això són detectables des de l'espai exterior a través dels sensors de diversos satèl·lits.

   De fet, està previst sol·licitar confirmació de la possible detecció del bòlid d'Eivissa des d'aquests satèl·lits per determinar amb exactitud la seva magnitud.

ÚNIC ENREGISTRAMENT A ESPANYA

   El bòlid (un tros de roca procedent de l'espai interplanetari que travessa l'atmosfera i s'incendia en fregar amb ella) va ser gravat a les 22.36 hores del divendres i va aparèixer a l'Est d'Eivissa.

   Es tracta de l'únic enregistrament del qual es té constància a Espanya d'aquest fenomen. En ell, s'observa com l'esclat principal de la seva caiguda es produeix estant ja a molt baixa altura, concretament darrere de les muralles de Dalt Vila.

   No obstant això, aquesta baixa altitud és un efecte visual. En realitat, s'hauria desintegrat en algun punt situat entre Mallorca i Sardenya, almenys a 400 quilòmetres de distància d'Eivissa, segons les apreciacions preliminars.

   El gran deixant brillant que va deixar, i que podria haver durat diversos minuts, estava format per la massa incandescent de pols que va arrossegar després de sí el bòlid. Així mateix, els experts han descartat que el cos formi part dels Perseids, per la qual cosa tindria un origen independent.

   Encara que no es té constància d'altres enregistraments des d'altres observatoris d'Espanya, el bòlid sí ha estat vist per nombroses persones des de Sardenya, Balears, el sud de França i el llevant d'Espanya.

   La detecció des d'Eivissa figura ja a la pàgina web de la xarxa espanyola de seguiment de bòlids.