Actualizado 28/06/2010 21:41 CET

El MARM subvenciona el projecte transnacional 'Museus, naturalment' per impulsar la protecció del medi ambient

MADRID, 28 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), a través de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Mig Rural, subvenciona el projecte de cooperació transnacional 'Museus, naturalment', que té com a objectiu impulsar la protecció i valorització del patrimoni natural a través d'accions de sensibilització i conscienciació.

El projecte, que està coordinat per l'Associació per al Desenvolupament Integrat del Cap de Penyes i en què participen Grups d'Acció Local d'Andalusia, Astúries, Illes Balears, Castella i Lleó, Galícia i la Rioja, així com de Portugal, té una subvenció de 258.000 euros, segons informa el MARM en un comunicat.

Entre els objectius es troba la promoció del progrés econòmic i social dels territoris i poblacions de les àrees rurals, mitjançant la conscienciació del paper que pagesos, ramaders i altres actors afectats desenvolupen com conservadors del mig natural, i com impulsors del desenvolupament i millora del sector turístic sostenible.

En concret, el projecte inclou la conservació i protecció del medi ambient i la utilització sostenible dels recursos naturals així com el suport a la població local per convertir-se en "actius defensors" del seu medi ambient, orientant i diversificant la seva activitat econòmica cap a la gestió del mig natural.

Per aconseguir aquests objectius, el projecte preveu accions coordinades en tots els territoris, que giren entorn de quatre eixos. El primer d'ells inclou la difusió i gestió del coneixement present en els Centres d'Interpretació. De manera paral·lela, es farà una exposició itinerant.

El segon eix se centra en la sensibilització i conscienciació ambiental, per al que es posarà en marxa un projecte educatiu a cadascun dels Instituts d'Ensenyament Secundari. Alhora, s'emprendran jornades divulgatives sobre hàbits ciutadans i de consum, i cursos de formació de la dona com educadora de valors naturals.

La participació ciutadana forma part del tercer eix, que recull un programa de voluntariat dirigit a joves i majors, en què estan implicades ONG, associacions i fundacions conservacionistes. Finalment, en el quart eix se situa la promoció i divulgació de la tasca que els centres d'interpretació realitzen a favor de la conservació del patrimoni.

Els projectes de cooperació interterritorial i transnacional s'emmarquen a la Xarxa Rural Nacional, que persegueix augmentar la capacitat de desenvolupament endogen dels territoris rurals, potenciant la construcció d'un governament territorial.