El Parlament acull la presentació del XI Butlletí de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Balears

Actualizado: jueves, 27 enero 2011 19:39

PALMA DE MALLORCA 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acollit aquest matí la presentació de l'onzè Butlletí de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Balears, president del qual, Miquel Masot, ha destacat que recull l'article guanyador del VII Premi Luis Pascual González, elaborat per Ricardo Yáñez sobre 'Parelles de fet i igualtat constitucional. Perspectives de Dret substantiu i processal a l'ordenament jurídic balear".

Durant la presentació del Butlletí, la presidenta de la Cambra balear, Aina Rado, ha recalcat que la democràcia arrela amb l'elaboració de les Lleis que regeixen la convivència dels ciutadans d'una comunitat, raó per la qual ha considerat "imprescindible" que aquestes normatives estiguin a l'abast de tothom.

Així, ha estimat que la publicació d'aquests butlletins ajuda a la comprensió i difusió del Dret i, per aquesta raó, ha recordat que l'11 de desembre de l'any 2000, el Parlament va subscriure un conveni amb l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació per establir un marc de col·laboració entre les dues institucions, que es substància amb l'edició de la Memòria anual.

Per aquesta raó, ha dit que és un "honor" participar a la presentació del citat Butlletí "tant pel seu contingut institucional, com per donar compliment als objectius fixats en el citat conveni, que no són altres que fomentar l'estudi i la investigació del Dret i promoure el creixement de la cultura jurídica".

En aquesta línia, Rado ha indicat que aquest és el motiu principal que dóna sentit al suport que des de la Cambra autonòmica, que ostenta el poder legislatiu de Balears, es dóna a l'Acadèmia i a la publicació del Butlletí pel suport que donen a l'"estudi i al coneixement del Dret i, especialment, pel que fa referència al Dret Civil propi de les illes".

Entre els continguts del Butlletí, destaquen un article sobre el Dret Civil de Mallorca, elaborat per l'advocat Félix Pons i Marqués; així com quatre discursos escrits per Josep Maria Quintana (Llengua i Dret a Balears: una opció per a la llengua pròpia'); Pedro Aguiló Monjo en resposta al discurs de Quintana; Gabriel Garcías ('Principi d'intervenció mínima en Dret Penal realitat o ficció?') i Eduardo Martínez-Piñeiro ('El règim econòmic matrimonial de participació').

D'altra banda, el Butlletí recull una conferència impartida per Antoni Oliver sobre 'L'empresari com garant de la seguretat laboral: responsabilitats derivades de l'accident de treball'.

Alhora, es poden llegir, a més del treball guanyador al VII Premi Luis Pascual González, el treball finalista, de Lorenzo Crespí, sobre 'La qüestió de la reserva ordinària en el Dret Foral. Especial estudi de la seva constitucionalitat i la seva aplicació a Mallorca'. També es recull la intervenció, a l'acte de lliurament d'aquest Premi, d'Isabel Tapia, sobre 'Els processos de família: un exemple de deficient regulació'.

A més de la Memòria del Curs 2008-09, el Butlletí també preveu l'informe que ha elaborat la Comissió Acadèmica de Dret Privat sobre el sistema legitimari de les Balears.

ESTUDI DE TOMÁS MIR

D'altra banda, inclou un estudi de Tomás Mir sobre el 'Arxipèlag i Illes Balears en la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia, així com dos comentaris de jurisprudència contenciós administrativa del mateix jurista sobre una sentència del Tribunal Suprem sobre 'Competències en matèria d'ampliació de la zona de servei dels Ports autonòmics i sobre una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears sobre 'Biblioteca privada d'interès cultural'.

A més, recull un comentari de jurisprudència contenciós administrativa de Josep Masot a la sentència del TSJB, dictada el 4 de febrer del 2009, sobre Llicència d'Edificació a l'àmbit d'un Conjunt Històric.

Finalment, el Butlletí inclou una selecció i traducció del llatí de sentències de la Trencada Romana sobre la Jurisprudència Matrimonial Canònica, elaborada per Antonio Pérez Ramos.