Actualizado 08/09/2009 19:01 CET

El Parlament comença demà un nou període de sessions amb la qualificació de les esmenes al Decret Grimalt

El nou període estarà marcat per l'aprovació de les Lleis del Terra i Comerç i el debat de l'esmena d'UM per a la construcció del camp de golf de Son Baco

PALMA DE MALLORCA, 8 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Parlament començarà demà un nou període ordinari de sessions, després de les vacances d'estiu, i ho farà amb la reunió de la Taula de la Comissió d'Ordenació Territorial a les 11.30 hores, amb la finalitat de qualificar les 31 esmenes presentades pel PP al Decret Llei de mesures ambientals per impulsar les inversions i l'activitat econòmica de les Balears, conegut com a Decret Grimalt.

Després, a les 12.30 hores es reunirà la Mesa del Parlament i una hora més tard ho farà la Junta de Portaveus, que fixarà l'ordre del dia del primer ple del nou cicle parlamentari, que es farà dimarts, 15 de setembre, després que el passat 9 de juny se celebrés l'últim ple ordinari de la Cambra autonòmica abans del període d'estiu.

Tot i això, el passat 28 de juliol s'ha fet un ple extraordinari en què ha comparegut el president del Govern, Francesc Antich, per explicar a tots els grups el nou sistema de finançament autonòmic, avalat el 15 de juliol en el Consell de Política Fiscal i Financera i que situa a Balears en la mitjana per càpita.

Així, Antich ha comparegut en la Cambra, després que el 15 de juliol, la Diputació Permanent aprovés per unanimitat una iniciativa dels populars en què sol·licitaven que el president de l'executiu autonòmic expliqués de manera urgent al Parlament el nou model de finançament, que suposarà una partida addicional d'uns 500 milions d'euros anuals per a Balears.

El nou període de sessions comença amb la qualificació de les 31 esmenes del PP al Decret Grimalt, que han estat presentades públicament el 20 d'agost pel seu portaveu, Francesc Fiol, i la parlamentària d'aquest grup Catalina Soler, perquè considera que aquesta normativa, aprovada el passat 29 de maig pel Consell de Govern i avalada a l'últim ple del passat període de sessions, conté "nombroses contradiccions" i conceptes que "deuen revisar-se".

En concret, una de les esmenes va dirigida a executar el tren fins al municipi d'Alcúdia abans que finalitzi el 2010 i sense afectar a cap zona protegida.

UN DECRET PER AGILITAR TRÀMITS

El Decret Grimalt pretén agilitar els tràmits d'una trentena de projectes a l'any en matèria sanitària, educativa i esportiva, amb la finalitat de fer front a l'actual situació de crisis, de manera que es reduiran terminis impulsant així les inversions i les activitats econòmiques.

Així, aquest Decret possibilitarà que projectes d'interès públic sotmesos a avaluacions ambientals, com depuradores, infraestructures de proveïment d'aigua, centres docents, instal·lacions poliesportives, xarxes elèctriques i les carreteres incloses en els convenis insulars amb el Govern espanyol veuran reduït el seu termini de tramitació ambiental en la meitat del temps habitual fins ara.

Entre les normatives que es preveuen aprovar en el nou període de sessions de la Cambra autonòmica destaquen la Llei del Sòl i la Llei de Comerç, mentre que també es debatrà l'esmena d'UM presentada al Decret Llei de mesures urgents per impulsar la inversió a Balears (Decret Nadal), que demana que es permeti la construcció del camp de golf de Son Bacus, a Campos, projecte al qual s'oposen els seus socis, el PSIB i Bloc, que sostenen que va en contra del Pacte de Govern.

L'activitat parlamentària d'aquesta setmana continuarà dijous que ve amb les reunions de les Comissions de Cultura, Educació i Esports; Afers Socials i Assumptes Institucionals i Generals, amb la finalitat de fixar l'ordre del dia de la pròxima sessió d'aquestes tres Comissions.

Lo más leído

 1. 1

  El Congreso aprueba por amplia mayoría los presupuestos del Gobierno de Sánchez e Iglesias

 2. 2

  Las naves Voyager detectan nueva física única del medio interestelar

 3. 3

  Abascal comunica al Congreso un préstamo de 736.000 euros para comprar su nueva casa

 4. 4

  Cancelado el estreno de 'Yerma' de Rafael Amargo, pero mantiene "por el momento" el resto de funciones

 5. 5

  Iglesias dice que Trabajo "está estudiando" la jornada laboral de cuatro días, que favorecería la "creación de empleo"