17 de febrer de 2020
 

El Parlament debat demà sobre l'esmena a la totalitat als Pressupostos presentada pel PP

Actualizado 24/11/2008 19:37:45 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 de novembre (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament debatrà demà un únic punt de l'ordre del dia referint-se a l'esmena a la totalitat de devolució presentada pel PP als Pressupostos generals de la Comunitat Autònoma pel pròxim exercici 2009 i que ascendeixen a 3.558,9 milions d'euros.

Segons van indicar fonts del partit a Europa Press, la intenció dels populars és que els Pressupostos es refacin i es pactin amb l'oposició, en lloc de tenir el vot del parlamentari i principal imputat per la seva presumpta participació en la compravenda il·legal de terrenys en el polígon industrial de Son Oms, Bartomeu Vicens.

Així, van remarcar que la formació es troba disposada a "consensuar al màxim" i a "col·laborar" amb l'Executiu balear per elaborar "des de zero" els Pressupostos de les illes.

Els Pressupostos generals de la Comunitat Autònoma presenten un increment del 7 % en relació amb els comptes de l'any passat, i tenen com eixos prioritaris el manteniment de la inversió pública, l'aposta pel transport públic i les polítiques socials, que concentraran el 60 % del total.

Així ho va explicar el mes passat el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, qui va posar èmfasi en què es tracta d'uns pressupostos anticíclics, que presenten un component social "molt important", i més en una situació de crisi econòmica com l'actual.

Pel que fa a un dels pilars més destacats d'aquests Pressupostos per l'arxipèlag, Manera va remarcar la importància de les polítiques socials, ja que suposen un 66 % del total de la partida, que es tradueix en un muntant de 2.350 milions d'euros.

D'altra banda, va destacar l'increment del deute públic per a 2009 en 662 milions d'euros, que fa que l'actual passiu ascendeixi a 3.700 milions d'euros. En aquest sentit, Manera va recordar que l'endeutament final de l'any que ve es veurà reduït pels recursos addicionals que es derivin de l'aplicació del nou sistema de finançament per a la Comunitat Autònoma.

Sobre aquesta qüestió, el titular d'Economia va posar èmfasi en què la recaptació per impostos baixarà un 10 %, mentre que les inversions es mantindran, amb el principal objectiu de reactivar l'economia de la Comunitat.

En aquesta matèria, Manera va recordar que el 80,7 % del deute de la Comunitat, en 2008, s'ha generat amb la finalitat de fer front als desfasaments pressupostaris procedents d'exercicis anteriors en matèria d'educació i salut, així com "greus" desviacions en carreteres, les obres del metro de Palma i el velòdrom Palma Arena, així com altres actuacions en infraestructures de les illes.

Alhora, Manera va posar èmfasi que aquests Pressupostos estan marcats per un fort paper inversor del sector públic com a principal agent econòmic per reactivar l'economia de l'arxipèlag, i alhora va recordar que el Govern farà una aposta "molt decidida" per l'economia del coneixement. En aquest sentit, la partida total en aquesta matèria puja a 129,7 milions d'euros que es repartiran en dues partides.

La primera d'aquestes, i referida a Recerca, Desenvolupament i Investigació (R+D+I), percebrà un total de 64,7 milions d'euros --xifra que suposa un augment del 7,6 %--. Pel que fa a la segona partida, la injecció econòmica per a la Universitat de les Illes Balears (UIB) ascendeix a un muntant de 65 milions d'euros.

Tot i això, el conseller del ram va recordar que aquest pressupost per a l'economia del coneixement recull els acords signats en el marc del Pacte per la Competitivitat.

Pel que fa al manteniment de la inversió pública durant l'any que ve, Manera ha afirmat que es tracta d'un total de 732,2 milions d'euros, que representen el 2,56 % del producte interior brut (PIB) de la Comunitat Autònoma. D'altra banda, va indicar que baixen les despeses corrents en béns i serveis en un 2,5 %.

En uns pressupostos integrats en un marc d'austeritat i del seguiment del sector públic, Manera va explicar que al llarg de l'any que ve es portarà a terme una congelació de les retribucions de tots els alts càrrecs del Govern així com del personal eventual.

Lo más leído

 1. 1

  Cómo activar el modo oscuro de WhatsApp para Android

 2. 2

  Vox lleva al Pleno del Congreso la salida de las Fuerzas Armadas de los militares de 45 años

 3. 3

  Rocío Flores pone rumbo a 'Supervivientes' entre lágrimas

 4. 4

  En prisión por abusar de un menor con discapacidad en un baño de Santander

 5. 5

  Ana María Aldón y Hugo Sierra ponen rumbo a 'Supervivientes'