El Parlament insta el Govern a redactar un pla estratègic per al sector ramader de Balears

Publicado 28/11/2019 16:36:06CET

   PALMA DE MALLORCA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat instar el Govern a redactar un pla estratègic per al sector ramader de Balears amb l'objectiu "d'evitar la seva desaparició i donar viabilitat a les explotacions ramaderes de les Illes".

   La iniciativa ha estat presentada pel PP en la comissió d'Economia d'aquest dijous i ha estat defensada per la diputada Asunción Pons, que ha agraït a la resta de grups el seu suport a la iniciativa i ha destacat la importància de "començar al més aviat possible la redacció del pla i que aquest neixi del consens".

   Unides Podem ha presentat quatre esmenes, una de modificació i tres d'addició que, han estat defensades pel diputat Alejandro López. Aquestes han estat acceptades per PP i incorporades al text final.

   En el torn de fixació de posicions han intervingut: Jesús Méndez (Ciudadanos), Joan Mas (MÉS per Mallorca), Idoia Ribas (Vox), Josep Melià (El PI), i Elena Benlloch (PSIB).

   Entre altres punts, s'ha aprovat que aquest pla ha de tenir caràcter plurianual per ser executat durant aquesta legislatura, i que ha d'elaborar-se amb la participació dels consells insulars, les organitzacions professionals agràries i les cooperatives agràries per definir i consensuar els seus objectius i línies d'actuació.

    A més, el pla ha de contenir un document d'accions que ha d'incorporar estímuls i ajudes especifiques per al manteniment i recuperació del sector ramader, que no es limitin a la sanitat ramadera (controls sanitaris, diagnòstics, anàlisis de laboratori i mesures per a la detecció de possibles malalties en els ramats).

   També s'ha de definir la dotació econòmica per garantir el compliment eficaç dels seus objectius i les línies d'actuació fixades, amb partides finalistes als Pressupostos de la Comunitat autònoma d'aquesta legislatura.

   En relació a aquest pla, abans de finals d'any, ha de ser presentat davant la Comissió d'Economia del Parlament; i ha d'incloure actuacions vinculades a totes les baules de la cadena alimentària.

   Així mateix, s'ha aprovat instar el Govern perquè defensi en el futur Pla Estratègic Nacional de la PAC l'aprovació de la 'Ramaderia extensiva' com un dels "ecoesquemes" contemplats en la futura PAC, entre altres temes.

   En la mateixa comissió, també s'ha aprovat per unanimitat una altra iniciativa del PP mitjançant la qual el Parlament insta el Govern que estudiï les opcions existents per recuperar l'ús de la bassa de sa Trencada a Santa Eulària des Riu (Eivissa) i millorar la de Formentera

   El Parlament insta també a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a coordinar-se en les tasques de millora de la planta d'osmosis i filtrat de les basses de reg amb la Conselleria de Medi ambient i Territori. A més, es demana que es destinin els recursos necessaris per a la redacció i execució d'un projecte perquè es pugui reaprovechar l'aigua tractada en la depuradora.

Contador