El Parlament rebutja modificar la Comissió de l'ITS perquè els projectes necessitin una majoria àmplia per aprovar-se

Publicado 28/11/2019 16:28:03CET
Comissió de Turisme i Treball del Parlament, reunida el matí d'aquest dijous.
Comissió de Turisme i Treball del Parlament, reunida el matí d'aquest dijous. - PARLAMENT IB

   PALMA DE MALLORCA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió de Turisme i Treball del Parlament balear ha rebutjat aquest dijous una proposició no de llei presentada pel PI-Proposta per les Illes, amb la qual demanava que els projectes que es financen amb l'impost turístic necessitin una majoria qualificada per tirar endavant, de manera que no sigui suficient només el vot dels representants del Govern.

   Aquest punt ha estat rebutjat amb el vot en contra dels partits del 'Pacte' -PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca- enfront del vot favorable d'El PI, PP i Cs -mentre que Vox no ha estat en la sessió d'aquest dijous-. La mesura necessitaria una modificació normativa de la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible, on es decideix el repartiment de fons.

   A més, la proposta incloïa altres punts que, segons El PI, cercaven "millorar" la distribució d'aquests fons, com consensuar uns criteris objectius per a l'elecció de projectes que reben finançament de l'impost turístic.

   En particular, la proposta sol·licitava impulsar, de manera dialogada amb els Consells i la Federació d'Entitats Locals (Felib), una modificació de la norma que regula l'impost per introduir aquests criteris.

   A més, El PI proposava que s'estudiés establir percentatges mínims per garantir que parteix dels recursos es dediquin obligatòriament a projectes presentats pels ajuntaments; i que parteix de la recaptació generada a cada zona serveixi per finançar projectes d'aquesta zona. Igualment, plantejaven percentatges mínims dedicats a les finalitats de l'impost de protecció del medi ambient.

   Davant el vot contrari de l'esquerra, el diputat d'El PI en la Comissió, Josep Melià, ha ironitzat instant el Govern a eliminar la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible i el caràcter finalista de l'impost, "vist que no creuen en cap de les dues coses".

   "L'impost és una aixecada de camisa, donat com es duu a terme, en aquests moments, el repartiment dels fons recaptats", ha protestat el que també és secretari general d'El PI, que considera que la veritable intenció del Govern és "poder fer el que vulgui i dedicar aquests recursos a tapar els seus forats pressupostaris".

   "No té cap voluntat política de canviar un sistema que està sent absolutament insatisfactori per a les entitats participants i els ajuntaments", ha criticat Melià.

TRASPASSOS A CONSELLS INSULARS

   D'altra banda, la Comissió ha rebutjat una altra proposta, en aquest cas del PP, amb la qual sol·licitaven que el Govern efectués "de manera extraordinària i urgent" la transferència de fons addicionals finalistes als Consells davant la fallida de Thomas Cook. En concret, el text feia referència a fons destinats a reforçar les accions promocionals dissenyades per cada institució insular.

   La iniciativa contenia un altre punt amb el qual també demanaven al Govern que iniciï un procés de revisió a l'alça del traspàs del cost efectiu corresponent a les competències de promoció turística, per "adequar-ho a les necessitats reals" de cada illa.

   A petició de Cs, la Comissió també ha acordat la compareixença del director de l'Agència d'Estratègia Turística (Aetib) Manuel Porras, per informar sobre els projectes de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Contador

Para leer más