29 de març de 2020
 
Actualizado 28/2/2008 20:33:11 CET

Pizarro diu que el PSOE no està legitimat a llançar propostes de finançament perquè no ha fet "absolutament res"

El candidat del PP al Congrés respon a Antich que les persones que "es limiten a desqualificar no tenen cap projecte de futur"

PALMA DE MALLORCA, 28 de febrer (EUROPA PRESS)

El número dos del PP per Madrid al Congrés dels Diputats, Manuel Pizarro, ha subratllat avui a Palma que el PSOE no està legitimat per llançar propostes "de cap tipus" en matèria de finançament perquè considera que durant els últims quatre anys de legislatura, havent tingut la possibilitat de modificar el model fiscal de les Comunitats Autònomes, entre elles Balears, "no ha fet absolutament res".

Així ho va manifestar als mitjans de comunicació després de participar en un dinar-col·loqui sobre economia i turisme organitzat per l'Agrupació de Cadenes Hoteleres de les Balears, després del qual va reafirmar el compromís del PP de modificar el sistema de finançament autonòmic, tenint en compte "tota classe de criteris", inclosos els poblacionals i la insularitat.

Segons va emfatitzar, el nou sistema ha de tenir en compte tots els criteris que afectin a cadascuna de les Comunitats, inclosa la insularitat, pel que va recalcar la importància d'impulsar polítiques redistributives que ajudin a les regions que per la seva llunyania o característiques ho necessitin. "Balears ha de participar de la bonança de la seva pròpia economia", va subratllar.

En aquest sentit, va criticar que el PSOE anunciant en cada regió "coses diferents", el que segons la seva opinió significa "ineficàcia i contradicció". Tal com va recordar, el PP, durant els anys que va estar a La Moncloa (1996-2004) va aconseguir un sistema de finançament pactat amb totes les Comunitats Autònomes i "respectuós" amb cadascuna d'elles.

Així, va recordar que quan el 2004 el PSOE va arribar al poder es va trobar amb un sistema que dos anys abans havia signat amb el PP el president del Govern, Francesc Antich, que tenia com a referència la població de 1999. Sobre aquesta qüestió, va lamentar que durant els quatre anys de mandat socialista (2004-2008) "no s'ha volgut corregir el model".

Tal com ha expressat el candidat 'popular' a la presidència del Govern central, Mariano Rajoy, "com es farà de primer si el PP guanya les eleccions serà cridar l'oposició per buscar un pacte que asseguri la unitat de mercat, fonamental per competir com país, cosa que bé saben a les illes on el turisme té tanta importància", va remarcar Pizarro, qui va reiterar la necessitat d'impulsar un pacte de finançament que serveixi per a totes les Comunitats.

Tot i això, va eludir concretar sobre aquesta qüestió ja que, segons la seva opinió, la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca) "ja és prou complicada tot i que haurà de revisar-la perquè sigui bona per a tots". "Els qui no poden parlar d'això són els qui han tingut quatre anys per fer alguna cosa i al final no han fet absolutament res", va remarcar en clara al·lusió al PSOE.

D'altra banda, Pizarro va fer referència també a la "crisis de confiança" d'Espanya i a la forma de "recuperar la credibilitat", alguna cosa que pot aconseguir-se, va dir, amb un Govern "que no menteixi als ciutadans". Segons la seva opinió, el PSOE "nega la realitat quan diu que no passa res mentre pugen la inflació i l'atur, donant l'esquena als ciutadans". "Però els governs que neguen la realitat al final s'acaben donant de cara amb ella", ha afirmat.

RESPOSTA ALS "INSULTS" D'ANTICH

Finalment, preguntat per les paraules del cap de l'Executiu balear respecte a que Pizarro gestionant l'economia seria com "una guineu al càrrec d'un galliner", l'ex-president d'Endesa va respondre que les persones que "es limiten a desqualificar no tenen cap projecte de futur d'ara endavant". En aquest sentit, va manifestar que porta "aguantant insults i desqualificacions durant tota la campanya electoral, però m'agradaria escoltar arguments".

Així, el candidat a la Cambra baixa va postil·lar que els països "surten endavant amb gent compromesa amb la seva terra, que no pacta amb gent que no creu en els mateix que ells, i tampoc amb independentistes que no creuen a Espanya ni en el projecte que volem la resta d'espanyols". "El que busco són arguments que contrastar i no desqualificacions que rebatre, perquè jo no insult a ningú", va sentenciar.