La plataforma 'Taula per la Sida' celebra a Palma un acte en record d'els qui han sofert VIH i els qui ho pateixen

Publicado 1/12/2019 19:54:33CET
La plataforma 'Taula per la Sida' ha celebrat un acte en record d'els qui han mort pel VIH i quiene actualment pateixen aquesta malaltia.
La plataforma 'Taula per la Sida' ha celebrat un acte en record d'els qui han mort pel VIH i quiene actualment pateixen aquesta malaltia. - MÉDICOS DEL MUNDO ISLAS BALEARES

Les entitats integrants són Alas, Creu Roja Joventut, Metges del Món i Siloé. Aquest any el lema és 'Amb tu sense SEROfobia'.

PALMA DE MALLORCA, 1 Dic. (EUROPA PRESS) -

La plataforma 'Taula per la Sida' --Alas, Creu Vermella Joventut, Metges del Món i Siloé-- ha celebrat a Palma un acte en record d'els qui han sofert la malaltia del VIH i han mort i els qui ho pateixen actualment al voltant del món.

Segons ha informat l'entitat convocant aquest diumenge en una nota de premsa, amb aquest acte s'ha volgut, a més de recordar, reivindicar que per acabar amb el VIH "és necessari acabar amb la Serofobia, que és el prejudici, por, rebuig i discriminació cap a les persones seropositives". En aquest sentit, han assenyalat que aquest any el seu lema és 'Amb tu sense SEROfobia'

També han volgut posar "especial èmfasi" en "les minories
més invisibilizadas del VIH".

LES DONES SÓN QUI "PITJOR PART ES PORTEN" D'AQUESTES MINORIES

En aquest sentit, han recordat que en aquestes minories qui "pitjor part es porta" són les dones perquè, segons lamenta 'Taula per la Sida' els mandats de gènere i la "socialització sexista" a la qual estan exposades, les situa en "una doble o triple discriminació".

A Espanya, entre les dones, la transmissió heterosexual constitueix la "gran majoria" dels nous diagnòstics, que es produeixen "cada vegada a una major edat" i "en una situació immunològica pitjor que els homes", ha assenyalat l'entitat organitzadora de l'acte en el seu manifest.

MIGRACIÓ, SALUT MENTAL I VIH

D'altra banda, la plataforma 'Taula per la Sida' ha volgut posar el focus en les poblacions migrants i desplaçades. En aquest sentit, ha recordat que entre els nous diagnòstics de VIH en
les dones, "més de la meitat són en dones migrants".

Per aquest motiu, l'entitat ha reivindicat una "sanitat universal i gratuïta".

D'entre les minories a les quals feien referència, 'Taula per la Sida' tampoc s'ha volgut oblidar d'aquelles persones que sofreixen algun tipus de patologia mental.

PrEP

D'altra banda, la plataforma integrada per Alas, Creu Roja Joventut, Metges del Món i Siloé s'han referit a la incorporació de la PrEP en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional Salut des del passat 1 de novembre com una de "les grans demandes de les organitzacions i professionals del VIH que s'han aconseguit aquest any".

No obstant això, han destacat que la "implementació efectiva ha de ser realitzada amb la major diligència, de manera que l'accés a la PrEP sigui una realitat".

Així mateix, ha insistit 'Taula per la Sida' la PrEP ha de servir per "articular un nou abordatge" de la salut sexual, capaç de "donar resposta a les noves necessitats" a les quals cal fer front i que es complementi amb "majors esforços" en l'àmbit de la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament primerenc.

ALTRES REPTES

Finalment, la plataforma s'ha referit als altres reptes que, al seu judici, cal abordar com són els "problemes" de salut relacionats amb l'envelliment de les persones afectades pel VIH, les reivindicacions de les persones supervivents del VIH, l'atenció sanitària en el mitjà penitenciari, l'assistència sanitària a persones migrants en situació irregular, la pendent creació de l'especialitat de malalties infeccioses, entre d'altres.

'Taula per la Sida' ha assegurat que seguirà reclamant "tots els dies" aquestes i altres mesures.

L'acte s'ha celebrat al Parc de la Quarentena, concretament on es troba l'arbre i la placa en homenatge de les persones que han mort a causa de la sida. A més de 'Taula per la Sida' ha participat 'Tambors per la Pau'.

Contador

Para leer más