Publicado 28/07/2019 11:36CET

Pons compareix aquesta dimarts en el Parlament per informar sobre la subhasta dels terrenys de Son Busquets

Sala de plens del Parlament.
Sala de plens del Parlament. - PARLAMENT IB - Archivo

   La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, també compareixer en la Cmera autonmica per donar explicacions sobre el tancament temporal de l'alberg de La Victria

   PALMA DE MALLORCA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

   El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, compareixer aquest dimarts a les 16.00 hores a la Sala Verda del Parlament per donar compte als diputats de l'hemicicle sobre la situació dels terrenys de la caserna de Son Busquets després de la decisió del Ministeri de Defensa de treure'ls a subhasta per 45,84 milions d'euros.

   Aquesta compareixena també servir perqu el conseller informi sobre les negociacions dutes a terme entre el Govern i el Ministeri de Defensa sobre els terrenys, tal com va demanar el PP en el registre on sollicitava la compareixena de Pons.

   Per la seva banda, la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, també compareixer aquest dimarts a les 10.30 hores a la Sala Verda del Parlament per donar explicacions sobre el tancament temporal de l'alberg de La Victria d'Alcúdia, que mantindr les seves habitacions tancades fins el 2021 per motius de seguretat.

   La compareixena de Santiago es produeix després de les peticions registrades per PP i Ciudadanos (Cs), en les quals també reclamen que la titular d'Afers Socials informi sobre el pla de mesures del Govern per resoldre la situació, detalls sobre l'estat de la resta d'infraestructures juvenils que gestiona el Govern i explicacions sobre per qu no s'ha realitzat "cap actuació" en les installacions fins després de les eleccions del 26 de maig.

"ESTRATGIA COMUNA" A SON BUSQUETS

   Des que a mitjan juliol transcendís la subhasta dels terrenys de Son Busquets, el Govern ha sostingut que tant l'Executiu autonmic com l'Ajuntament de Palma treballen "des de fa mesos" en una "estratgia comuna" perqu les casernes es traspassin de Defensa a la cartera de Foment.

   La postura defensada per les institucions de Balears es basa que el Govern, en collaboració amb les institucions de l'arxiplag, construeixi en els terrenys 840 Habitatges protegits (HPO) per destinar-les a lloguer social.

   A més, sostenen que els terrenys han de ser de titularitat pública i que qualsevol construcció realitzada a Son Busquets haur de ser HPO, ja sigui per iniciativa privada o pública, ja que així ho estableixen els acords entre el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament i el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de Palma.

"INCAPACITAT DEL GOVERN"

   El PP, grup que ha sollicitat la compareixena de Pons en seu parlamentria, considera que la subhasta de Son Busquets demostra "la incapacitat" de la presidenta del Govern, Francina Armengol, de donar resposta al problema de l'habitatge a Balears.

   "Caldria preguntar-li si coneixia que Son Busquets sortiria a subhasta. Si ho sabia, per qu ha esperat, ho ha amagat per rdit electoral?", es demanava el portaveu del PP en el Parlament, Biel Company.

   Postura similar ha mantingut el portaveu de Cs en el Parlament, Marc Pérez-Ribas, qui ha carregat contra el Govern i Cort per dir "durant tota la legislatura passada" que les negociacions amb el Govern central "anaven bé" en relació a Son Busquets.

   Per la seva banda, els partits del Govern -PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca- han sostingut que Son Busquets ha de ser de titularitat pública i que les normatives vigents estableixen que les construccions als terrenys seran HPOs.

   Si des de la formació morada alertaven que la subhasta "podria posar en perill" el pla de 840 HPOs, en les files socialistes han sostingut que la construcció de HPO és "una bona notícia" i han llanat un missatge de "tranquillitat" sobre la qüestió.

TANCAMENT DE LA VICTRIA "EN PLENA TEMPORADA"

   Sobre la compareixena de Santiago per donar explicacions sobre el tancament temporal de les habitacions de l'alberg de La Victria, el portaveu del Pi - Proposta per els Illes en el Parlament, Jaume Font, considera que és un "contrasentit" no haver informat abans als afectats pel tancament si al Govern li constava des d'abril la necessitat de realitzar obres en les installacions.

   Tant Cs com PP han lamentat que la decisió del tancament temporal de la Victria es produeixi "en plena temporada i mxima ocupació" de les installacions de l'alberg i, en aquest sentit, han criticat la "falta de previsió" del Govern.

   El tancament de la Victria va afectar a un total de 1.667 persones que, a través de 62 sollicituds, havien reservat habitacions fins a finals de setembre.

   La cartera d'Afers Socials ha ampliat a 360 les places disponibles a la zona d'acampada i ha reiterat que el tancament de les habitacions de l'alberg no afectar a la quinzena de treballadors de la Victria.

"NECESSITATS DETECTADES" DES DE GENER DE 2016

   El Govern té detectades les "necessitats" de les installacions de la Victria des de gener de 2016, encara que va ser a l'abril de 2019 quan els tcnics d'arquitectura van notificar a l'Executiu de la necessitat de realitzar la "clausura immediata" de l'espai.

   Amb el canvi de carteres del nou Govern sorgit després dels comicis del 26 de maig, el cas va passar de Cultura a Afers Socials, conselleria que ha decidit tancar les habitacions de la Victria per motius de seguretat.

   Les mesures a implementar passen per construir una nova escala d'emergncies, refer la faana de l'alberg davant el perill de despreniments i installar ascensors per adaptar l'edifici.

   El Govern est estudiant presentar un decret d'urgncia amb la finalitat d'agilitar els terminis i els procediments administratius per iniciar les obres en l'alberg al més aviat possible, encara que les previsions de l'Executiu apunten a que les habitacions romandran tancades fins el 2021.