PP, Cs i Vox critiquen l'avantprojecte de llei educativa i aposten per la lliure elecció de la llengua

Publicado 27/11/2019 16:24:47CET
Imatge de recurs d'un aula d'un col·legi.
Imatge de recurs d'un aula d'un col·legi. - Álex Zea - Europa Press - Archivo

Unides Podem defensa que la llei protegeix la llengua pròpia de les Illes "així com diu l'Estatut"

PALMA DE MALLORCA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

Els partits PP, Ciudadanos i Vox han criticat l'avantprojecte de llei educativa de Balears, presentat pel conseller d'Educació, Universitat i Investigació, Martí March, al costat del seu equip aquest dimecres a la Conselleria i han manifestat la seva aposta per la lliure elecció de la llengua.

En concret, la portaveu parlamentària 'popular' adjunta al Parlament, Núria Riera, ha criticat que la seva formació "s'ha assabentat per la premsa" i ha dit que l'avantprojecte està consensuat "només amb els seus socis".

El PP aposta per la lliure elecció de la llengua en les primeres etapes per després "anar incorporant la resta", ha argumentat l'exconsellera d'Educació al Govern, Núria Riera. "El PP es va comprometre a l'equilibri de les dues llengües. Les dues llengües oficials han de conèixer-se", ha defensat.

Per la seva banda, des de Vox han apuntat al fet que els articles 122 i 123 del projecte aprofundeixen en "la vulneració de drets i llibertats", han criticat "l'atropellament a les llibertats exercit pel PP i Cs", i lamentat que Espanya "tingui 17 models educatius", un per cada Comunitat. A més, el portaveu parlamentari del grup, Jorge Campos, ha recalcat que la seva formació està esperant resposta a la seva sol·licitud sobre la consulta "dels models educatius de cada centre".

Vox demana que la nova llei educativa "fomenti les modalitats lingüístiques i aposti per la lliure elecció de la llengua en totes les etapes educatives". "Aquest model fa el contrari: no permet els dialectes i impedeix la lliure elecció", ha dit Campos.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Marc Pérez-Ribas, ha dit que la seva formació "no està en acord amb la imposició del català" i que el seu partit vol fomentar "els dialectes i les llengües estrangeres". "El català no s'ha d'imposar a l'educació", ha reivindicat.

Per la seva banda, el portaveu del PI, Jaume Font, s'ha mostrat prudent i ha dit voler esperar "a veure com queda el tema del percentatge", en relació al que estableix el text respecte a l'ús de les llengües; i el portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha defensat que la llengua catalana es protegeix en l'àmbit educatiu "així com diu l'Estatut" i ha criticat que alguns partits "creïn conflictes amb la llengua pròpia de Balears".

El portaveu parlamentari adjunt de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha dit que la seva formació emetrà valoracions des del si del partit i no des del grup parlamentari, per la qual cosa no ha volgut fer declaracions respecte al tema.

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Silvia Cano, ha defensat els "nous plantejaments pedagògics" que recull la llei, així com l'aposta per la creació de places gratuïtes en l'etapa educativa de zero a tres anys.

Contador