Un total de 286 menors de les Balears van realitzar mesures de prestació en benefici de la comunitat el 2007

Actualizado 16/6/2008 15:53:10 CET

PALMA DE MALLORCA, 16 de juny (EUROPA PRESS)

Un total de 286 menors de les Illes, dels quals 238 són homes i 48 dones, van desenvolupar tasques en benefici de la comunitat per la comissió d'algun tipus de "delicte menor" durant l'any passat. Una de les possibles mesures judicials consisteix a la realització de tasques encaminades a la conservació de la Trapa, finca amb una extensió de 75 hectàrees que es troba en la Serra Tramuntana.

Així ho va explicar avui la directora general de Menors i Família, Francesca Vanrell, durant la firma del conveni entre la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració i el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).

El conveni permetrà que un màxim de quatre menors durant dues vegades per setmana puguin no només "restaurar el dany que han fet" sinó, a més, formar-se en altres aspectes afegits com el respecte a la naturalesa, va detallar la consellera Fina Santiago.

Aquest tipus d'actuació es tracta d'una mesura voluntària -ja que el jove té la possibilitat de fer un altre tipus de tasca en benefici de la comunitat- i de "mig obert" ja que no implica el seu internament.

Segons va detallar el responsable de conservació de la Trapa del GOB, Joan Joan, els menors col·laboren tant en les "tasques de recuperació forestal i agrícola" com en els treballs de manteniment.

El GOB pretén que els joves no només "restableixin les pautes socials" sinó que "participin" dels projectes del Grup Ornitològic ja que la Trapa intenta tenir un "model ecològic de gestió de bones pràctiques i ells participen de manera directa i viuen el dia a dia", va explicar Joan.

A les Illes s'ha imposat un total de 931 mesures de mig obert a menors. A més de la realització de tasques en benefici de la comunitat existeixen altres com el tractament ambulatori, l'assistència a un centre de dia o la llibertat vigilada, entre d'altres.

Aquest conveni ja es va signar l'any passat però es repeteix, segons va explicar la consellera, a causa dels seus "bons resultats", la novetat que incorpora respecte al del 2007 és que les tasques es realitzaran dos dies per setmana i no els diumenges alterns.

Existeix un màxim de quatre alumnes ja que "pensem que és molt important que aquestes mesures tinguin èxit per als joves" i que es tracti d'una "experiència positiva" mitjançant la qual puguin "millorar la seva autoestima", va assenyalar Santiago.

Segons va subratllar Joan, el GOB té un conveni signat amb el Consell Insular de Mallorca per a la restauració de les Cases de la Trapa tot i que "les obres estan parades des de fa uns quatre anys" degut a la falta de recursos econòmics. Aquest es tracta d'un "projecte molt interessant" i "car" però "és un compromís del Consell i nosaltres confiem", va puntualitzar Joan.