Transició Energètica reclama al Govern que "acceleri l'aprovació de mesures" per al canvi de model energètic

Publicado 7/9/2019 14:00:28CET
El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, en una roda de premsa.
El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, en una roda de premsa.GOVERN

   PALMA DE MALLORCA, 7 Set. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha reclamat al Govern central que acceleri l'aprovació i aplicació de les mesures per possibilitar el canvi de model energètic a Balears.

   Segons ha informat la Conselleria en una nota de premsa aquest dissabte, el vicepresident i conseller, Juan Pedro Yllanes, ha sol·licitat una reunió a la ministra en funcions Teresa Ribera per abordar aquest assumpte i que el Govern Central "desbloquegi els tràmits que li competeixen" per avançar en la transició energètica a Balears.

   Des del Govern asseguren que la voluntat és que això sigui possible "dins d'un període de temps raonable i sense haver d'alterar el calendari previst de les actuacions que han de sustentar la transició energètica en la nostra comunitat".

PROJECTES PENDENTS DE L'ACCIÓ DEL GOVERN CENTRAL

   En aquest sentit, la Conselleria considera "crucial i de màxima urgència" que el Ministeri aprovi la modificació del règim retributiu que permeti el manteniment de tota la plantilla de la central tèrmica d'Es Murterar, tal com es va acordar en el mes de febrer.

   També està pendent engegar l'adaptació de la central d'Eivissa a la Directiva d'emissions industrials i a les Millores Tècniques Disponibles, que entraran en vigor l'agost de 2021. En cas contrari, la Direcció general d'Energia i Canvi Climàtic adverteix que el bloqueig d'aquesta adaptació "podria comportar una falta de subministrament d'aquí al 2024 o, fins i tot, abans".

   A més, la central tèrmica de Maó es troba en la mateixa situació, i des de la Direcció general d'Energia i Canvi Climàtic s'ha demanat "la implicació ministerial perquè la central es pugui adaptar a la normativa ambiental i al gas natural", tenint en compte la situació de "fragilitat" del sistema elèctric.

   D'aquesta forma, des del Govern també es reclama que és de "màxima prioritat" a la tramitació del nou enllaç Eivissa-Formentera per clausurar la central de Formentera, "que té la turbina més cara de tota Espanya", apunten.

PREOCUPACIÓ PER LA INESTABILITAT POLÍTICA

   La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius també ha traslladat la seva preocupació per la inestabilitat política i el seu desig que "es resolgui aviat", ja que la situació actual fa que "projectes clau" per al canvi de model energètic a Balears continuïn en suspens.

   Així mateix, des de la Conselleria suggereixen que l'incentiu d'autoconsum tingui en compte "la diferència de costos de generació elèctrica entre les Illes i la Península, més cars en la nostra comunitat", han assegurat.

Contador

Para leer más