El TSJIB declara malaltia professional la lesió de túnel carpià d'un treballador de seguretat privada

Actualizado 7/2/2019 12:25:36 CET
Façana del TSJIB
EUROPA PRESS

   PALMA DE MALLORCA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

   La Sala social del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha donat la raó a un treballador de seguretat privada que demanava reconèixer com a malaltia professional la seva lesió de túnel carpià.

   Així ha informat la Federació de Construcció i Serveis de CCOO en una nota de premsa en la qual ha mostrat la seva "satisfacció" pel dictamen del TSJIB, que ratifica una altra resolució del Jutjat social.

   Amb aquesta sentència, el TSJIB declara l'origen professional de la lesió d'aquest treballador, instal·lador d'alarmes. Segons ha explicat el sindicat, el treballador va haver de donar-se de baixa per sotmetre's, el 01 de febrer de 2016, a una intervenció quirúrgica per patir síndrome de túnel carpià.

   La seva mútua es va negar a reconèixer la dolència com a derivada del treball i l'empleat va aconseguir del seu metge de capçalera la baixa per malaltia comuna.

   No obstant, el treballador va posar l'assumpte en mans del gabinet jurídic de CCOO, que va emprendre accions legals contra la mútua, contra l'empresa de seguretat i contra la Direcció nacional de Seguretat Social -que havia ratificat, en via administrativa, la decisió de la mútua-.

   Encara que, en primera instància, el Jutjat social va donar la raó al treballador, la mútua va decidir recórrer la sentència. Per això, ara el TSJIB ha hagut de pronunciar-se i ha confirmat l'origen professional de la dolència de l'empleat.

   CCOO considera que aquesta sentència "senti un precedent a tenir en compte", ja que "és la primera vegada" que la síndrome de túnel carpiano -dolència degenerativa associada a altres col·lectius com les cambreres de pis o les netejadores- és considerat malaltia professional d'un treballador de la seguretat privada.

   En el cas concret d'aquest empleat, segons reconeix la sentència de primera instància, la dolència està "vinculada estretament a la manipulació de càrregues, posicions forçades en el treball" i, sobretot, a la "utilització d'eines que generen vibracions".