La xifra de negocis de la indústria puja en Balears un 5,6% al febrer

 Indústria a Andalusia
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 24/4/2019 10:16:12CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

La xifra de negocis de la indústria ha pujat en Balears un 5,6% el febrer respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que l'entrada de comandes del sector s'ha incrementat un 7,7%.

Així ho reflecteixen les dades difoses aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en els Índexs d'Entrades de Comandes en la Indústria (IEP) i en els Índexs de Xifres de Negocis en la Indústria (ICN).

Segons aquestes dades, Balears va ser al segon mes de l'any la setena comunitat amb un augment més acusat de la facturació de la indústria després de Regió de Múrcia (15,0%), Cantàbria (8,1%) i La Rioja i Castella-la Manxa (6,9% en tots dos casos), Comunitat de Madrid (6,4%) i Galícia (6,3%). Respecte a les comandes, Balears va registrar el vuitè major increment (7,7%).

DADES NACIONALS

A escala nacional, la xifra de negocis de la indústria va créixer un 3,3% el passat mes de febrer respecte al mateix mes de 2018, mentre que les entrades de comandes del sector es van disparar un 4,6%.

Amb la dada de febrer, la facturació de la indústria encadena dos mesos de taxes interanuals positives, mentre que les comandes tornen al creixement després d'haver caigut un 2% en l'arrencada de l'any.

En el cas de la xifra de negocis, la taxa de febrer ha estat 2,8 punts superior a la de gener, mentre que en les comandes la taxa interanual ha estat 6,6 punts superior. L'avanç de les comandes es deu especialment als béns d'equip, que van registrar un increment interanual del 9,1%, i a l'energia, on les comandes van pujar un 8%.

Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis de la indústria va créixer un 3,3% al febrer, taxa 1,4 punts superior a la de gener. Les comandes, per la seva banda, van progressar un 4,5% interanual, enfront de la reculada del 0,8% del mes anterior.

En termes mensuals (febrer sobre gener) i corregint l'estacionalitat i l'efecte calendari, la facturació de la indústria va pujar un 0,8%, mentre que les entrades de comandes van avançar un 2,8%.

L'ENERGIA LIDERA LES VENDES

Per sectors industrials, l'energia va ser la que més va elevar les seves vendes en el segon mes de l'any, amb un avanç interanual del 8,2%, seguit dels béns de consum no durador (+3,9%); els béns intermedis (+3,8%); els béns de consum durador (+1,9%) i els béns d'equip (+0,7%).

Quant a les comandes, els béns de consum durador van registrar l'única reculada, amb un descens del 0,7%. Per contra, van pujar les comandes en els béns d'equip (+9,1%); l'energia (+8%); els béns intermedis (+2,7%) i els béns de consum no durador (+2,4%).

El passat mes de febrer, les entrades de comandes van augmentar en 15 comunitats autònomes, especialment a Castella-la Manxa (+30,3%) i Múrcia (+14,8%), i van baixar en dues: Castella i Lleó (-9,1%) i Madrid (-5,7%).

Contador