El 41% de les refugiades del camp de Mória ha patit abusos sexuals, segons un estudi

Refugiats del camp de Mória desembarquen al Port de Lavrio (Grcia), 29 de setembre del 2020.
Socrates Baltagiannis/dpa
Publicado: martes, 20 octubre 2020 13:53

BARCELONA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

El 41% de les dones refugiades del camp de Mória, a l'illa grega de Lesbos, han patit abusos sexuals, segons un estudi del Grup d'Acció Comunitria (GAC), especialitzat en la investigació en els mbits de la salut mental, la violncia política i els drets humans.

Aquestes dades han fet que el GAC afirme que el camp de Mória "ha constitut en el seu conjunt un espai de tortura per als milers de sollicitants d'asil que han estat els darrers anys", segons ha recollit en un comunicat aquest dimarts l'ONG catalana Casa Nostra Casa Vostra.

L'informe també destaca que el 100% dels refugiats del camp, que un incendi va destruir el passat mes de setembre, ha passat gana; que el 91,3% ha patit malalties per contacte amb aigües fecals o agents patgens, i que el 100% tenia restringida la possibilitat d'anar al lavabo o dutxar-se.

L'estudi descriu situacions de privació indirecta del son, falta d'alimentació mínima i adequada, exposició a temperatures extremes i allament comunicatiu, a més de "constants humiliacions, amenaces i violncia que exercien els funcionaris públics".

Arran d'aquests indicadors, el GAC ha afirmat que "la política migratria est dissenyada amb finalitats d'exemplarització, persuasió i cstig cap a les persones que aconsegueixen travessar la fortalesa que conformen les fronteres europees".

L'estudi, que es titula 'Arquitectura de la tortura a Europa', s'ha dut a terme a partir de 160 entrevistes que, segons els seus impulsors, constitueixen una "mostra representativa de la realitat al camp, pel que fa al gnere, la nacionalitat i l'edat", i les respostes del treball s'han validat amb instruments d'avaluació internacionals.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià