ACPV celebra un 50 aniversari "antològic" amb quatre discos que formen un 'Mural Sonor' de la música valenciana

Cartell del 50 aniversari d'Acció Cultural
ACCIÓ CULTURAL
Publicado: martes, 11 mayo 2021 15:09

   VALNCIA, 11 May. (EUROPA PRESS) -

   Acció Cultural del País Valenci ha engegat la confecció d'una antologia de quatre discos que repassa la histria de la música valenciana a través del pop-rock, la canó, el folklore i la música festiva. El projecte, sota el nom de 'Mural Sonor', involucra desenes de músics i buscar la seua viabilitat a través d'un Verkami que necessita aconseguir 80.000 euros.

   Els quatre discos s'entronquen a partir de les sigles d'Acció Cultural: A d'Arrel' per a la música tradicional; C de 'Carrer' per a la música festiva; P de 'Pell' per a la 'canó d'autor'; V de 'Veta' per la música pop-rock. La presidenta d'Acció Cultural, Anna Oliver, i el coordinador d'activitats, Rubén Pitarch, han presentat aquest projecte "delicatessen" al costat d'alguns dels músics participants, com Mireia Vives o Miquel Gil.

   La idea del CD és crear un "mural sonor" basat en les versions de diferents artistes de música valenciana més o menys coneguda, des de la tradicional fins a grups actuals. La recopilació apostar per canons de grups que no van tindre tanta transcendncia, i també es buscar la paritat en els intrprets i les canons seleccionades.

   En concret, cada disc tindr uns artistes encarregats: Miquel Gil i Noelia Llorens. Gil ha explicat que aquest CD inclour unes 20 canons basades en música tradicional de "tota la geografia del país", encara que es canviaran les lletres. En 'Arrel' s'implicar a poetes i es buscar una dualitat entre present i passat.

   La 'C' representar a la música festiva, de la m d'Andreu Ferre del Diluvi i Lucia Bisquert de Sedajazz. Bisquert ha explicat que aquesta part de la recopilació arreplegar canons de grups com Obrint Pas o La Gossa Sorda: "En el meu cas, són temes que han format part de la meua adolescncia", ha agregat. Ferre ha agregat que en aquest disc participaran també músics de carrer.

   Per 'Pell' s'entén la 'canó d'autor', des de Raimon i Mari Carmen Girau fins a Clara Andrés passant per Ovidi Montllor. Seran Mireia Vives i Borja Penalba els encarregats de produir aquest CD, que comptar amb 17 canons.

   La 'V' vé de 'Veta', que és la metfora utilitzada per a representar al gnere que més es va eixir de la norma de la música valenciana: el 'pop-rock'. Així, com a analogia a les vetes de la fusta, Alex Martínez, de Tardor, i May Ibáñez, de Badlands, rescataran i adaptaran canons de grups rock que no van tindre "la transcendncia que mereixien". En aquest cas, totes les canons seran de bandes que ja no estan en actiu i les interpretaran cantants de grups actuals.

OBJECTIU: 25 D'ABRIL

   La idea és que el recopilatori es puga publicar a final d'any i que durant aquest estiu es duguen a terme les gravacions. No obstant a, Oliver ha puntualitzat que la idea és no quedar-se solament en el disc, i ha obert la porta a poder presentar-ho en concert el prxim 25 d'Abril.

   També es plantegen realitzar concerts al llarg de la geografia valenciana, per a donar la possibilitat als artistes d'exhibir les seues versions. Oliver ha incidit que "tots els diners que es demana és el necessari per a gravar el disc" i que "anir destinat als artistes".