Amnistia Internacional demana posar fi a l'"assetjament" a activistes i periodistes al Líban

Manifestants en una protesta contra el Govern del Líban per la crisi econmica
Marwa Tahtah/APA Images via ZUMA / DPA - Archivo
Publicado: lunes, 6 julio 2020 18:48

MADRID, 6 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'ONG Amnistia Internacional ha demanat aquest dilluns a les autoritats libaneses que posen fi a "l'assetjament" contra activistes i periodistes a través de les lleis contra la difamació, en el marc de les protestes que se succeeixen des de fa mesos a causa de la greu crisi econmica al país.

Des del 17 d'octubre, l'ONG ha revisat 75 casos en els quals agncies de seguretat i l'Exrcit que no tenen autoritat per abordar assumptes relacionats amb la llibertat d'expressió han citat i interrogat desenes de persones per crítiques a les autoritats a través de les xarxes socials.

"Les autoritats libaneses, incloses les institucions militars i de seguretat, han de deixar immediatament d'assetjar periodistes i activistes que només fan ús del seu dret a la llibertat d'expressió", ha dit Lynn Maalouf, directora d'investigació per a Orient Prxim.

Així, ha lamentat que "persones que van ser visibles durant el moviment de protestes d'octubre han estat citades de forma incansable i interrogades, en el que suposa un clar patró d'assetjament". Les protestes van provocar la dimissió de l'aleshores primer ministre, Saad Hariri.

LLEIS "VAGUES"

Maalouf ha sostingut que les lleis de difamació al Líban són "vagues i molt generals", per la qual cosa no compleixen els estndards internacionals. "Fins i tot el discurs considerat com a ofensiu est protegit sota el dret a la llibertat d'expressió", ha argüido.

"Les lleis que criminalitzen la difamació, ja siguen a figures públiques o a persones privades, han de ser tractades com un assumpte de litigació civil", ha recalcat. Amnistia ha demanat a més al Parlament que esmene aquestes lleis per ajustar-les als estndards internacionals.

La greu crisi econmica en la qual es troba el país, la pitjor des de la guerra civil (1975-1990). ha provocat nombroses protestes. Algunes han derivat en disturbis, la qual cosa ha portat al president, Michel Aoun, a alertar de l'atmosfera de guerra civil" existent al país.

La situació s'ha vist empitjorada per la pandmia de coronavirus, que ha provocat una suspensió de les activitats econmiques que ha tingut un greu impacte sobre la població.

CRIDA A LA UE I ALS EUA

El primer ministre del Líban, Hasán Diab, va fer recentment una crida als Estats Units i a la Unió Europea per crear un fons d'emergncies per ajudar al fet que Orient Prxim no sofrisca una greu crisi alimentria, un extrem que va reconixer com una possibilitat.

Així mateix, l'Executiu ha iniciat contactes amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per a un pla de rescat econmic. És la primera ocasió en qu el Líban demana ajuda financera a l'organisme i es preveu que el paquet de rescat incloga unes estrictes condicions.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià