Arriba al Museu de Prehistòria un dels esquelets de neandertal més complets de la Península Ibèrica

Un esquelet neandertal arriba al Museu de Prehistria de Valncia
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Publicado: lunes, 25 octubre 2021 16:00

   VALNCIA, 25 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Museu de Prehistria de la Diputació de Valncia compta des de fa setmanes amb nou material paleoantropolgic en els seus fons: un esquelet neandertal trobat en 2010 en la Cova Foradada d'Oliva (La Safor) en una excavació dirigida per J. Aparicio Pérez. Es tracta d'un dels esquelets de neandertal més complets trobats a la Península Ibrica.

   Amb motiu de l'arribada de les restes als magatzems, la directora i el conservador del museu, M Jesús de Pedro i Alfred Sanchis, han inspeccionat l'esquelet amb el diputat de Cultura, Xavier Rius.

   La valoració és satisfactria perqu és un material que ressitua el Museu de Prehistria entre els principals en materials propis d'aquesta espcie extinta del gnere Homo, destaca la corporació provincial.

   Com a directora del museu, M Jesús de Pedro es congratula per haver finalitzat un "periple" dels materials que els ha portat a una fase de restauració i a altres d'estudi, la qual cosa ha perms fixar valuoses informacions que es publicaran en breu.

   L'esquelet, conservat parcialment, formava part d'un bloc bretxificat, raó per la qual va ser traslladat a l'IPHES (Institut Catal de Paleoecologia Humana i Evolució Social) de Tarragona per a la seua restauració i investigació científica, a crrec de Gala Gómez Merino com a restaurador d'aquesta institució.

   Va ser un procés llarg i minuciós que va permetre l'extracció de diversos elements anatmics i el seu posterior estudi per part d'un equip de paleoantroplegs encapalat per Carlos Lorenzo Merino, investigador de l'IPHES i professor de la Universitat Rovira i Virgili, i M. Eullia Subir de Galdcano com a professora de la Universitat Autnoma de Barcelona.

UN HOME DE 30-40 ANYS EN LA SEUA MORT

   De l'esquelet, que podria correspondre a un enterrament practicat a l'interior de la cova, es conserva el crani, la mandíbula, el trax i el bra esquerre.

   Les primeres dades facilitades per l'equip investigador ho relacionen amb un home d'uns 30 a 40 anys en el moment de la seua mort. Les seues característiques morfolgiques el vinculen a Homo neanderthalensis, el grup hum present abans de l'arribada de l'espcie actual Homo sapiens.

   Aquestes restes tornen a Valncia per al seu dipsit definitiu com una troballa amb un interés paleoantropolgic i arqueolgic extraordinari, per la qual cosa el Museu de Prehistria ja prepara la seua prxima exposició en les sales permanents de societats caadores-recollectores.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià