AVL davant declaracions de Cantó i Català sobre el valencià: "Deixem d'intentar guanyar vots jugant amb la llengua"

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, jut a acadèmics de la institució
EUROPA PRESS
Publicado 23/1/2019 14:03:36CET

VALÈNCIA, 23 Ene. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha subratllat aquest dimecres, arran de les declaracions sobre el valencià del candidat a presidir la Generalitat Toni Cantó (Cs) i l'alcaldable a València María José Català (PPCV), que la Llei de Creació de la institució tracta d'"apartar de la baralla política una cosa tan seriosa com és la llengua, i més en campanya electoral on la boca es calfa moltes vegades". "Deixem ja d'intentar guanyar o perdre vots jugant amb la llengua", ha reclamat.

Ferrer s'ha pronunciat així durant la presentació del programa commemoratiu de l'Any Sant Vicent Ferrer, a preguntes dels mitjans sobre les declaracions del diputat autonòmic Toni Cantó i de la candidata 'popular' a l'Alcaldia de València, María José Català, rebutjant la unitat de valencià i català.

L'acadèmic ha manifestat que l'AVL s'"até" a la llei de creació d'aquesta institució normativa del valencià, en la qual "està claríssim que el que s'intenta és apartar de la baralla política una cosa tan seriosa com és la llengua, i més en campanya electoral on la boca es calfa moltes vegades".

En aquest sentit, ha llegit un fragment del preàmbul la citada normativa, en el qual s'estableix: "Cal que la qüestió de la nostra llengua pròpia siga sostreta a partir d'ara al debat partidista quotidià i esdevinga així l'objecte d'un debat seré entre els partits per tal d'arribar-hi als consensos més amples possibles. Al final d'eixe camí guanyaria la nostra llengua, que vol dir guanyar tots els valencians".

"Ací està la Llei i a això és al que ens atenim, per favor, deixem ja d'intentar guanyar o perdre vots jugant amb la llengua, que és una cosa molt seriosa", ha remarcat.

"'FILÒLEGS' DAVALL DE LES PEDRES"

L'AVL, dilluns passat, ja va rebutjar a través de les xarxes socials que "determinats polítics utilitzen el valencià com a arma partidista i electoral". En una publicació en el seu Facebook, va instar a "recordar i rellegir" el preàmbul de la seua llei de creació i va lamentar que "tornen a escoltar-se veus pontificant sobre la llengua" i "apareguen 'filòlegs' davall de les pedres".

D'altra banda, Ramon Ferrer, preguntat per la possibilitat que Català accedisca a l'Alcaldia i vullga canviar el topònim de València
canviant-lo a 'Valéncia', ha assenyalat que no sap el que proposa la candidata 'popular', però que "l'Acadèmia, després d'una anàlisi forta, de demanar informes a tot 'quisqui', va decidir en una votació el que ha decidit, i això és el que va a missa".

Cal recordar que el 2016 el ple de l'Acadèmia va aprovar l'informe que considera "adequada" la grafia 'València' "des del punt de vista històric i lingüístic", encara que la pronunciació recomanada per als valencians "és amb e tancada".

"La formulació de l'Acadèmia és eixa, si no es demostra el contrari amb nous arguments, arguments que no opinions, ens mantenim en el que hem acordat, no és cosa d'anar jugant, d''ara manes tu, faig açò'. L'Acadèmia està fora d'eixes coses, no és partidista, és un ens de la Generalitat mane qui mane", ha resolt.

Contador
colaboracio