25 de febrer de 2020
 
Publicado 28/1/2020 11:24:56CET

Bankia guanya 541 milions el 2019, un 23% menys, i distribuirà 355 milions en dividends

Seu de Bankia
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 28 Ene. (EUROPA PRESS) -

Bankia va registrar un benefici net de 541 milions d'euros el 2019, un 23% inferior a l'obtingut el 2018 a causa del menor resultat assolit amb la rotació de carteres de renda fixa (ROF), així com per les majors provisions associades al cost de la venda d'actius improductius, segons ha informat l'entitat, que abonarà un total de 355 milions d'euros als seus accionistes.

El resultat core, el purament bancari, va créixer un 3,5% l'any, fins a elevar-se a 1.287 milions d'euros, després d'estabilitzar-se els ingressos i reduir-se les despeses en major mesura del previst.

Aquesta partida s'ha accelerat en la part final de l'any, de manera que en el quart trimestre ha crescut a un ritme del 12% en comparació del mateix període de l'exercici anterior.

"Darrere d'aquest benefici està, a més, un esforç molt important en termes de provisions per a millorar la qualitat del nostre balanç. Aquest és, per a nosaltres, un aspecte clau per a enfrontar-nos a la nova normalitat de tipus d'interés negatius", ha afirmat el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri.

Així mateix, ha ressaltat que l'entitat ha registrat un nou increment del nivell de solvència, fins a tancar, per primera vegada un exercici, per damunt del 13%, "mantenint així el lideratge entre els seus grans competidors i molt per damunt de les exigències regulatòries".

Així, amb aquesta "sòlida" posició de capital, Goirigolzarri ha anunciat la intenció de l'entitat de mantindre el dividend i abonar un total de 355 milions d'euros als seus accionistes, que equival a un 6,1% de rendibilitat per dividend (calculat sobre la cotització de tancament del 2019).

"Donem així un pas més en la devolució d'ajudes als contribuents", ha assenyalat. La retribució serà d'11,576 cèntims per acció, la qual cosa suposa mantindre la quantia per títol i elevar fins al 65% el repartiment de beneficis entre els accionistes ('pay-out'), la qual cosa permet "continuar avançant en la devolució de les ajudes rebudes per l'entitat".

En l'actualitat, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) compte de forma directa i indirecta, a través de BFA, amb una participació en Bankia del 61,8%.

De mantindre's eixa participació en la data del pagament del dividend, BFA rebrà 220 milions d'euros, amb el que la xifra total retornada als contribuents ascendirà a 3.303 milions d'euros, dels quals 2.122 milions corresponen a les dos operacions de venda de capital (al febrer del 2014 i desembre del 2017) i els 1.181 milions restants, als sis dividends distribuïts pel banc des de juliol del 2015.

Contador
colaboracio