BBVA avisa que la incertesa econmica est prop de mxims del 2012 i podria afectar el creixement

Diners
PIXABAY - Archivo
Publicado: viernes, 22 noviembre 2019 10:28

MADRID, 22 Nov. (EUROPA PRESS) -

BBVA Research constata un repunt "substancial" de la incertesa sobre política econmica a causa de l'augment de tots els factors, com el Brexit, les disputes comercials internacionals o els últims esdeveniments a Catalunya, situant-se el nivell prop de mxims des del 2012, la qual cosa podria afectar negativament el creixement d'ara endavant.

Així es desprn d'un observatori econmic, elaborat pel servici d'estudis de l'entitat, en el qual desentranya les causes de la incertesa de política econmica a Espanya mitjanant l'algoritme 'machine learning'.

L'anlisi constata que en els últims dotze mesos la incertesa sobre política econmica ha registrat el major augment des del 2012, degut principalment a factors externs, entre els quals destaquen les disputes comercials entre els principals blocs econmics i el Brexit.

En concret, els resultats mostren que després d'un descens continuat des del 2012, la incertesa de política econmica ha repuntat substancialment des de mitjan 2018. Aquest augment es deu, fonamentalment, a l'increment de la incertesa relacionada amb el Brexit, per també a l'avan de la incertesa sobre la resta de focus. En particular, ha crescut la relacionada amb les disputes comercials i amb la política monetria.

Al llarg d'aquest període, la incertesa domstica ha experimentat augments puntuals de calat quan han tingut lloc revisions en les perspectives de creixement o davant alguns canvis regulatoris rellevants, com la controvrsia al voltant del pagament de l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) a la fi del 2018.

CATALUNYA

A l'octubre, l'índex s'ha incrementat fins a situar-se en mxims des de comenaments del 2019, impulsat per l'evolució a l'ala de prcticament tots els factors, en mantindre's elevada la incertesa elevada i observar-se avanos en la relacionada amb Catalunya, així com de la resta de factors domstics.

Sobre Catalunya explica que l'any 2017 es va produir una lleu caiguda de l'índex, ja que el notable augment de la incertesa relacionada amb Catalunya, que va ser "particularment" intensa els dies previs i posteriors a l'1 d'octubre d'eixe any, quan es va celebrar el referndum illegal d'independncia, es va veure compensat pel descens de la incertesa domstica, que responia, principalment, a l'elevat creixement econmic i a l'absncia de cites electorals eixe any.

Des de mitjan 2018 la incertesa s'ha elevat pel Brexit i per assumptes domstics en "moments puntuals", mentre que les mesures adoptades pel BCE no van incrementar el nivell d'incertesa sobre la política monetria.

Les últimes dades reflecteixen que les previsions a la baixa de les
previsions de creixement, així com les sorpreses negatives en algunes dades de conjuntura, expliquen l'augment de l'agregat domstic. D'altra banda, els últims dies l'indicador "mostra un increment de la incertesa relacionada amb Catalunya". De fet, calcula que l'economia catalana ha pogut perdre entre una i dos dcimes de PIB pels altercats.

El servici d'estudis de l'entitat adverteix que la conseqüncia és que el nivell d'incertesa es troba prop de mxims des del 2012, la qual cosa "podria afectar negativament el creixement d'ara endavant", en línia amb les estimacions presentades en l'informe 'Situació Espanya' del quart trimestre, que va rebaixar en quatre dcimes, fins a l'1,9% la seua previsió de creixement per a enguany, i en altres tres per al 2020, fins a l'1,6%.

No obstant a, BBVA Research ha calculat posteriorment que el creixement es mantindr en el 0,4% en el quart trimestre, la qual cosa podria situar el creixement mitj anual en el 2% per al conjunt de l'any.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià