Publicado 30/06/2022 18:56

Biden diu que l'article 5 de l'OTAN és "sagrat" i adverteix que "un atac contra un és un aliat atac contra tots"

El president dels Estats Units, Joe Biden.
Bernd von Jutrczenka/dpa

   Avança que els EUA anunciaran 768 milions d'euros més en ajuts a Ucraïna

   MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

   El president dels Estats Units, Joe Biden, ha destacat aquest dijous que l'article 5 de l'OTAN, que fixa l'acord de les parts a defensar-se en cas d'atac, és "sagrat" i ha advertit que "un atac contra un aliat és un atac contra tots".

   "Defensarem cada centímetre de territori aliat", ha asseverat durant una conferència de premsa en el marc de la cimera de l'OTAN a Madrid. Així, ha aplaudit l'enfortiment de l'Aliança Atlàntica i ha aplaudit la retirada del veto a l'entrada de Suècia i Finlàndia i ha defensat que si el president rus, Vladímir Putin, esperava la "finlandització de l'OTAN, el que ha aconseguit és l'otanització de Finlàndia".

   El mandatari ha assegurat que si bé Rússia ha provat d'afeblir l'Aliança Atlàntica, "ha passat tot just el que no volien, que s'ampliés". "Suècia està totalment dins", ha recalcat.

   "Aquesta cimera mostra que ens unim davant els desafiaments", ha manifestat, abans d'incidir que Moscou "no ha aconseguit afeblir-nos ni dividir-nos" i destacar que es tracta d'un esdeveniment "històric".

   Així, ha recalcat que ja havia alertat el president rus, Vladímir Putin, que "si envaïa Ucraïna l'OTAN es reforçaria" i ha detallat que fa dotze anys, quan es va publicar l'anterior concepte estratègic de l'Aliança Atlàntica, "vèiem Rússia com un país amb el qual cooperar i ni tan sols nomenàvem la Xina". "El món canvia i l'OTAN, també, i en aquesta cimera ens aliem per fer front a les amenaces", ha manifestat.

   Biden, que ha mostrat el compromís de continuar fent costat a Ucraïna contra la invasió russa, ha puntualitzat que Washington té previst anunciar durant "els pròxims dies" ajuts de 800 milions de dòlars (uns 768 milions d'euros).

   "Les coses estan canviant per adaptar-nos al món que tenim ara. (...) els Estats Units estan instant el món a donar suport a Ucraïna i els països estan fent contribucions significatives", ha continuat abans d'assenyalar que el cap del Pentàgon, Lloyd Austin, "s'ha trobat amb 50 països compromesos". "És un esforç global per assistir Ucraïna", ha dit.

colaboracio