Publicado 29/09/2022 10:23

'Blasco Ibáñez, el gaucho', premiat com a Millor Documental Español a Nova York

'Blasco Ibáñez, El Gaucho' Guanya El Premi A Millor Documental Español A Nova York
REMITIDA JUAN PABLO PALLADINO

   VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   'Blasco Ibáñez, el gaucho' ha rebut el premi a Millor Documental Español en el New York City International Films Infest Festival (NYCIFIF), celebrat a La Nacional, a Manhattan.

   La cinta, dirigida per Juan Pablo Palladino Tyrrell i realitzada per la productora Moebius creativa, havia sigut seleccionada com a finalista en la categoria Millor llarg documental en espanyol, i competia amb 'Mrs Death', de Silvia Ventayol Bosch.

   L'audiovisual narra les repercussions de l'odissea migratòria-colonitzadora de l'escriptor i els seus 100 colons valencians a principis del segle XX al nord de l'Argentina.

   La producció, que es va rodar entre el país sud-americà i València al llarg de diversos anys, va comptar amb la col·laboració logística i documental de la Fundació d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez. Aquesta organització també va fer possible que un representant de la producció assistira a la gala a Nova York.

   Més enllà d'aixo, assenyala el seu director en un comunicat, es tracta d'un projecte "totalment independent, realitzat a pulmó gràcies a l'esforç d'un equip humà internacional" integrat per Lucio Latorre, Gonzalo Miranda Carrera, Fernando Cattaneo, Jorge Luis Palladino, Gustavo Ojeda, Toni Tomás Perales, Antonio Milla, el músic Yayo Cáceres, i la formació musical valenciana Urbàlia Rurana.

   "Aquest és un documental que parla del valor, la passió i la il·lusió que van motivar un personatge reconegut de la història espanyola a perseguir un somni molt lluny de la seua terra. I també és un documental que parla del valor, la passió i la il·lusió de les desenes de persones anònimes que el van acompanyar, perseguint cadascuna els seus somnis. Però, sobretot, és un documental que parla del valor, la passió i la il·lusió que han impulsat totes aquelles vides que, sempre, al llarg de tota la història de la Humanitat, han migrat i migren per a buscar una vida millor", va ser el missatge que es va llegir de part de Palladino Tyrrell a l'entrega del premi.

   Els 83 minuts que dura 'Blasco Ibáñez, el Gaucho' van ser musicalitzats amb peces del grup mediterrani Urbalìa Rurana i de Yayo Cáceres, compositor de 'chamamé' (gènere folklòric argentí). El documental ja havia sigut seleccionat i projectat en altres tres festivals, un a Espanya i dos a l'Argentina, en un dels quals va rebre la menció d'honor del jurat.