El BOE publica la proposta del Govern per a renovar el TC amb l'exministre Campo i l'ex-assessora Laura Díez

Archivo - Arxiu- L'exministre de Justícia Juan Carlos Campo durant la seua intervenció en una sessió de control al Govern en el Congrés, a 10 de juny de 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 11:52

   El Constitucional no examinarà de moment als dos candidats a l'espera que el CGPJ nomene els seus

   MADRID, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres la proposta del Govern per a nomenar com a nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) a l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'ex directora general del Ministeri de Presidència Laura Díez, designacions aprovades ahir pel Consell de Ministres.

   La disposició del BOE, recollida per Europa Press, indica a més que el Ple del TC haurà de verificar els nomenaments per a determinar si tant Campo com Díez reuneixen els requisits que estableix la Constitució i la llei orgànica que regula les funcions de la cort de garanties.

   Segons les fonts del TC consultades per Europa Press, el Constitucional ha optat per no examinar de manera immediata als dos candidats designats aquest dimarts per Moncloa per a formar part del TC, a l'espera que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) nomene també als seus dos aspirants.

   Tal com arreplega el BOE, els requisits per a formar part del TC són, primer, ser ciutadà espanyol que alhora siga magistrat, fiscal, professor d'universitat, funcionari públic o advocat. I, segon, ser jurista de reconeguda competència amb més de 15 anys d'exercici professional o en actiu en la corresponent funció.

   El Govern de Pedro Sánchez havia manifestat en nombroses ocasions la seua intenció de nomenar als dos candidats al Constitucional que li correspon per quota sense esperar al fet que el CGPJ designara als altres dos que completen el terç de quatre magistrats pendent de renovació.

   En aquests mesos, l'Executiu ha fluctuat des de posicions que, en un primer moment, contemplaven designar als seus dos candidats per al TC, encara que el CGPJ no poguera fer el mateix perquè aleshores la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) li ho impedia, fins a altres en les quals advocava per donar un temps prudencial a l'òrgan de govern dels jutges perquè, ja recuperada la capacitat legal per a fer-ho, nominara els seus dos per al TC.