Bravo proposa reduir les proves de memòria en les oposicions i afegir una fase pràctica, eliminatòria i remunerada

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i el catedrtic Sánchez Morón
GVA JUSTICIA
Publicado: jueves, 20 enero 2022 15:07

   El 40% de la plantilla de l'administració de la Generalitat es jubilar d'ací a 2030, un total de 7.400 empleats

   VALNCIA, 20 Ene. (EUROPA PRESS) -

   La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dijous l'informe del Grup d'Estudi per a la Innovació dels processos de Selecció de Personal de la Generalitat en el qual, entre altres mesures, es proposa la reducció dels temaris de les oposicions, la celebració d'un únic examen que mesure els coneixements memorístics dels opositors i la incorporació d'una fase prctica, eliminatria i remunerada dels aspirants.

   L'informe ha sigut elaborat per un equip dirigit pel catedrtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alcalá d'Henares, Miguel Sánchez Morón, que ha posat de manifest que dos de cada tres llocs de treball de l'Administració valenciana no exigeixen titulació superior i que la meitat dels seus empleats té més de 54 anys, mentre que només el cinc per cent té menys de 30.

   L'estudi també indica que d'ací a 2030 es jubilaran 7.400 dels 19.000 empleats i empleades de la Generalitat, és a dir, aproximadament el 40% de la plantilla. A més, dels 6.500 funcionaris del grup A, durant aquest període de huit anys es retiraran 2.383.

   El document, segons Bravo, propicia que la Comunitat Valenciana "ser pionera a modernitzar els seus processos de selecció de personal i servir d'exemple a altres administracions". Segons ha detallat la consellera, "amb la configuració actual dels processos de selecció, no anava a ser fcil renovar les plantilles públiques" ja que, com revela l'informe, "les oposicions es dilaten massa en el temps, la qual cosa vulnera el principi d'igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació pública".

   D'acord amb la proposta, la primera fase del sistema consisteix en una prova terica en la qual s'avaluen els coneixements i les capacitats analítiques dels candidats, habitualment a través d'un examen tipus test, per en el qual les preguntes se circumscriuran a les competncies que requereix el lloc, per la qual cosa, tot i que no porten aparellades un temari molt extens, "sí que exigeixen demostrar capacitats de reflexió, d'intelligncia lgica i de resolució de problemes".

   La superació d'aquesta primera etapa donar accés a una fase d'acompliment prctic dins de l'organització de l'administració, en la qual als candidats se'ls assignar un tutor que els donar suport, al mateix temps que avaluar el seu acompliment en diferents departaments.

   En acabar aquesta segona fase, que portar aparellada una retribució per als candidats, es realitzar un nou garbellat, de manera que accediran definitivament al cos funcionarial "els qui hagen demostrat millors capacitats per al desenvolupament de les tasques prpies del lloc a ocupar".

   Els qui no superen la segona fase tindran prioritat en les borses d'ocupació vinculades al procés selectiu. Així mateix, la superació de la primera etapa se'ls podr reconéixer com a mrit en posteriors processos.

50 MESURES

   L'informe, a més de radiografiar l'estat de l'administració autonmica, proposa fins a 50 mesures per a la reforma dels seus processos selectius. Entre elles, la consellera ha destacat, a més de la reducció dels temaris i la incorporació de la fase prctica, "la limitació dels terminis per a agilitzar els trmits a través de la 'Regla dels Deu Dies', és a dir, 10 dies per a la presentació de sollicituds, 10 per a la publicació de la llista provisional, 10 per a l'esmena i 10 per a la publicació de la llista definitiva de candidats admesos".

   D'altra banda, es proposa exigir que els i les aspirants a formar part de les plantilles públiques acrediten el nivell adequat de competncies digitals als seus respectius llocs i la creació d'un espai web (anomenat GVASelecció) on es puga consultar tota la informació relativa als processos selectius de la Generalitat valenciana.

   GVASelecció disposar, a més, d'un motor de cerca que permetr al candidat introduir una srie de criteris (nivell de formació, carrera professional, competncies lingüístiques, etc.) i, d'acord amb ells, la plataforma li mostrar aquells processos per als quals compleix els requisits i en els quals pot participar.

   La consellera també ha explicat que el nou model inclour la tramitació telemtica de la presentació de sollicituds per a evitar desplaaments innecessaris i la creació d'una Comissió Permanent de Selecció, composta per personal expert en reclutament de capital hum i que s'encarregar de l'execució de les convocatries, l'elaboració dels temaris i la supervisió dels cursos selectius.

ESTUDI DE FUTURES DEMANDES

   Altra de les mesures és realitzar un estudi per a conéixer les futures demandes de l'administració, en el qual s'avaluar el nombre d'empleats i perfils professionals, que ser la base per al disseny de les prximes convocatries, que suposaran una renovació orgnica "sense precedents en la histria de l'administració valenciana". L'estudi indagar en els perfils sociodemogrfics dels candidats que participen en els processos selectius per a detectar i corregir possibles biaixos socials i econmics.

   Així mateix, contempla habilitar la possibilitat de realitzar diverses proves successives en el mateix dia ja que, en l'actualitat, els temps es dilaten, en part, pel període que transcorre entre exmens. Aquesta circumstncia s'anunciar en la convocatria. Per a aquells casos en els quals aquesta mesura no siga aplicable -per exemple, quan les proves són massa llargues perqu es realitzen el mateix dia-, es fixar un termini mxim entre prova i prova.

CAMPANYES INFORMATIVES

   Gabriela Bravo ha defs la necessitat de realitzar campanyes informatives entre els jóvens perqu spien com poden accedir a l'ocupació pública, quina carrera professional es pot desenvolupar i les ajudes que ofereix la Generalitat para aquells que vullguen preparar oposicions.

   Aquest informe "ser el punt de partida perqu l'Administració valenciana compte amb una plantilla que responga els estndards d'excellncia que redundaren en una millor qualitat dels servicis públics valencians", ha concls Bravo.

   L'informe ha detectat que l'actual sistema de selecció de personal de l'administració valenciana emmalalteix com que avalua principalment les capacitats memorístiques, la qual cosa incentiva la selecció de candidats amb competncies molt diferents a les quals necessiten per a l'acompliment de la feina de casa; els processos es dilaten massa en el temps i que es focalitza "massa" en la selecció de perfils de mitjana i baixa qualificació.

   L'informe ressalta la necessitat de "redissenyar" l'organització del

   funcionariat, de manera que la selecció de perfils altament qualificats siga "una prioritat" i la necessitat d'incorporar talent jove, íntegre i competent en matries digitals.

   Segons la Conselleria de Justícia, l'estratgia de reforma "compta amb un marc normatiu propici per a dur-se a terme", doncs fa poc més de mig any es va aprovar la nova Llei de Funció Pública Valenciana, que ofereix aval legal a les mesures que se'n van a implementar.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià