Brussel·les alerta dels riscos als països que atorguen visats per a comprar vivendes de luxe, com Espanya

Bandera Unió Europea
PIXABAY - Archivo
Publicado 23/1/2019 16:55:15CET

BRUSSEL·LES, 23 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha alertat dels riscos per a la seguretat a la Unió Europea dels programes que diversos països, inclòs Espanya, han encetat per a concedir la residència temporal o nacionalitat a ciutadans extracomunitaris que realitzen importants inversions, com la compra de vivendes de luxe.

"Parlem d'obrir portes d'or a Europa a gent privilegiada que té els diners i ho mirem amb preocupació", ha indicat la comissària de Justícia, Vera Jourova, en una roda de premsa a Brussel·les per a explicar els riscos d'aquestes pràctiques i reclamar als governs major transparència sobre els seus plans nacionals i també que prenguen mesures per a reforçar el control.

A Brussel·les li preocupa que aquests mecanismes faciliten l'entrada de persones que utilitzen els documents europeus com a salvaguardes per a cometre delictes financers com el blanqueig de capitals, l'evasió fiscal i altres corrupteles.

Encara que els anomenats 'visats daurats' no són equivalents a la nacionalitat, sí concedeixen importants drets als qui els posseïxen a la Unió Europea, inclòs el dret a desplaçar-se lliurement per l'espai sense fronteres Schengen.

Per açò, l'Executiu comunitari reclama mesures als Vint-i-huit, com controls de seguretat més estrictes i major transparència, entre altres mesures.

El primer informe que publica l'Executiu comunitari sobre els permisos de residència i nacionalitat a grans inversors no inclou dades concretes per països, perquè, segons ha dit el comissari d'Interior i Immigració, Dimitris Avramopoulos, no busquen "culpables", però sí identifica els principals problemes.

Actualment, només Bulgària, Xipre i Malta concedeixen la nacionalitat a canvi de grans inversions, mentre que un total de 20 Estats membres, inclòs Espanya, tramiten permisos de residència a estrangers a canvi de grans inversions.

Contador
colaboracio